През месец юли ще настъпи постепенно стабилизиране на времето с температури, близки до обичайните, едва в последното десетдневие. Това каза пред „Фокус“ Марияна Попова, синоптик от НИМХ.

Тя уточни, че през последните 3 - 4 години юли е бил сравнително топъл с температури по-високи от обичайните, а сега се очаква да са близки или малко по-ниски заради сравнително по-хладната първа половина на месеца.

„През първите 10 дни на този месец ни очакват температури, по-ниски от обичайните – между 25 и 30 градуса. До края на седмицата ще има и слънчеви часове, но главно следобедите с развитието на купеста и купесто-дъждовна облачност ще има вероятност за валежи и гръмотевични бури, възможни са и градушки. През второто десетдневие ще има повече слънчеви дни и по-малка вероятност за валежи, но няма да липсват и такива дни.

Температурите ще продължат бавно да се повишават и едва към края на десетдневието ще усетим стабилизиране на високите температури. Третото десетдневие на юли подготвя температури по-високи от обичайните – между 34 и 39 градуса, но трудно ще достигнат 40“, обясни синоптикът.

Марияна Попова добави, че бавно подвижният циклон, предизвикал обилни валежи през месец юни, е по-рядко явление и въпреки че е трудно да се предвиди, не се очаква влиянието му да продължи през следващите 10 дни.