Проблемът на София не е презастрояването, както твърдят Мая Манолова и Никола Вапцаров. Тя не стана кмет, а Вапцаров вече не е общински съветник. Зад подобни изявления прозира и един друг много голям проблем – опитите им да заблуждават обществеността. 

Средната плътност на населението на град София е приблизително 1000 жители на кв. км. Простата математика показва, че това нарежда столицата ни сред градовете с ниска плътност на населението в Европа. , Например Атина е с 19 000 жители на кв. км, Париж – 20 000 жители на кв. км, Барселона – 15 000 кв. км и т.н.

Всички развити столици в Европа, които са удобни и желани за живеене градове, са в пъти по-гъсто населени от София. Тоест, всяко твърдение, че София е презастроена е манипулитвно и не съдържащо никаква фактология.

И обществото очевидно се е поддало на тази манипулация, тъй като една лъжа повторена 100 пъти се превръща в „истина“ и ако попитате гражданите дали София е презастроена – най-вероятно ще отговорят положително.

Манипулативното твърдение, че столицата ни е презастроена е необходим прах в очите на обществото, просто защото няма решение на истинските проблеми на града – мръсният въздух и липсата на паркинги.

Почти няма улици и междублокови пространства в София, които да не са задръстени от автомобили – няма осигурени необходимите паркоместа за жителите и гостите на града и това създава усещане за презаселеност, а това подкрепя неистинните изводи за презастрояване.

Но усещането за презастрояване няма нищо общо с фактите, които показват, че София не е гъстонаселен град – просто няма подходяща инфраструкутра и обществени паркинги. Проучване на маркетинговата агенция „Ноема“ от октомври 2019 показва същото.  Най-големият проблем на София е липсата на паркоместа.

Манипулация в най-чист вид и стар прийом за отклоняване на вниманието от истинските проблеми! Затова е добре да припомним, че няма столица в света без адекватна инфраструктура от паркинги. Време е управниците на столицата да спрат да слушат Мая Манолова и Никола Вапцаров, на които хората не се довериха.