Ако европейските лидери седнат на една маса и открият любимите си автори, договорът от Лисабон щеше да се случи много по-рано. Това каза водачът на евролистата на НДСВ Меглена Кунева по време на дискусия на Общото събрание на Генералната асамблея на Федерацията на европейските издатели, където бяха обсъдени възгледите на издателите за авторските права и свързаните с темата въпроси в ЕС. Културна Европа никога не е била разединена, подчерта еврокомисарят.
Разделението беше, когато хората от Източна Европа нямаха достъп до западноевропейската култура. Колкото повече западноевропейци познават културата на Източна Европа, това ще бъде неизчерпаем източник на обединение.
Трябва да намерим пътя да защитим и интересите на потребителите, и интересите на индустрията, това бе посланието на Меглена Кунева към издателите. Аз вярвам, че това ще се случи и ще направя всичко, което е по-силите ми, за да стане това факт.


Ние потребяваме през интернет и аз винаги съм настоявала за по-голяма отвореност чрез глобалната мрежа. Важно е да се намери балансът, да не се убие креативността на авторите и те да получат достойно заплащане за творбите си, каза още Меглена Кунева пред медиите след срещата с издателите.

На ниво Европейски съюз има географски рестрикции, има различно законодателство, а не общносттно. Тя даде пример с Великобритания и Ирландия, където е забранено да си направиш дори и само едно лично копие, а в други страни това е абсолютно допустимо. /БЛИЦ