Буферният център в Елхово затваря, а всички бежанци там още днес ще бъдат изведени към хотели и почивни бази във вътрешността на страната, предава Нова.

Директорът на Агенцията за бежанците Мариана Тошева уточни, че в буферният център в Елхово е бил временен. По думите й от там трябва да бъдат изведени 200 души.

„В момента буферният център се събужда. Вече бяха раздадени закуските, които се правят в местна пекарна. Обстановката е малко по-спокойна на фона на срядата, която беше труден ден за всички настанени хора. Смесицата от притеснението и докато всички 563 новонастанени се ориентират.

Украински бежанци не харесаха и депутатската база в Слънчев бряг СНИМКИ

Тези контейнерни помещения – наистина са за по една-две вечери. Подготвят се списъци за четири автобуса още от вечерта, с които хората ще бъдат извозвани към бази в страната. Смятаме днес нещата да минат по-спокойно и да няма струпване по автобусите”, заяви Тошева по Нова ТВ.

Вчера от пристигналите близо 600 души, в центъра останаха едва около 250. До напрежение в центъра се стигна заради оплаквания на някои от бежанците, че при пристигането им е нямало вода и храна, както и че са спали на студено. Някои са отказали и да пренощуват заради лошите, според тях, условия.

"Ситуацията е спокойна, вчера бяха изведени повече от половината бежанци. В момента има 250 човека в центъра. Прави се всичко възможно да бъдат изведени в държавни бази във вътрешността на страната", заяви кметът на Елхово Петър Киров в ефира на "България сутрин".

"Наистина условията не са много добри, защото центърът е предвиден като разпределителен - за мигранти, преминали нелегално границата. Нормално е да има неудобства за майки с деца. Беше прекалено топло в тези контейнери, нямат климатизация. Но самата база не е пригодена 

Шест автобуса ще извозят 220 бягащи от войната в Украйна към курортите Пампорово, Боровец и Старозагорските минерални бани. От Сарафово също ще бъдат транспортирани към места за настаняване в страната. 

„Места има, но се напасва настаняването спрямо профила на нуждаещите се”, подчерта тя.

В същото време, 50 жени и деца бяха транспортирани от Елхово до детската база на образователното министерство в Ястребино. Недоволни от условията в кризисния център в Южна България, украинските бежанци пристигнаха снощи в търговищкото село.

„В Елхово беше много тежко, но тук е добре”, каза една от украинките. „В Елхово ни дадоха единствено сандвич и кроасан за цял ден. В Ястребино природата е красива. Има самостоятелна тоалетна”, сподели друго бежанка.

„Разбрахме официално, че тези бежанци ще пристигнат в селото  от колегите в Областната дирекция на МВР. Имахме 3 часа, за да организираме настанявано. В базата има 66 бежанци”, уточни за „Здравей, България” Станимир Паршкевов, областен управител на Търговище.

„Менюто е седмично и е съобразено с изискванията на РЗИ. За закуска днес ще има макарони със сирене и чай. За обяд ще има пилешка супа и пиле с ориз. Вечерта ще има риба”, каза г-жа Къртева, работеща в лагера.