Това, което преля чашата ми, е, че с некомпетентни решения се засилва инфлацията в държавата ни, като се съсипва малкият и среден бизнес. Давам Ви пример - най-засегнатият бранш от коронавируса е туризмът.

Програмата, която е за българския туристически бизнес - настаняване на украински бежанци за 40 лв., е глътка свеж въздух с едно голямо "ако". Това пише в  емоционално обръщение към Кирил Петков и Асен Василев техният мандатоносител Георги Манев, бивш председател на ПП "Средна европейска класа" (мандатоносител на "Промяната"), цитиран от Флагман.

По думите му, ако държавата е плащала своевременно на хотелиерите дължимите суми, както и подпомагането на бизнеса във връзка с повишаването на цената на тока,  е нямало  да се получи тази изкуствена инфлация в такъв голям размер.

„ Подпомагането на сметките за ток към бизнеса не беше своевременно и той реагира, като увеличи цените на крайния продукт. Хайде сега накарайте бизнеса да си свали цените! Неплащането навреме на туристическия бранш, въпреки че преди месец са преведени 148 млн. евро от Европейския съюз, води също до увеличаване на ифлацията.

Три месеца ние се грижим за украинските бежанци, плащаме заплати, здравни осигуровки, храним ги три пъти дневно, плащаме си тока и всички консумативи, свързани с дейността ни, а от държавата ни е платено само и единствено за 15 дни за месец март. В същото време, ако не си платим задълженията към държавата, начисляват допълнителни лихви върху дължимите данъци. Ако просрочим кредитите си, ние влизаме в графа лоши кредитополучатели, тогава дори и Българската банка за развитие няма да ни рефинансира заемите. Купуваме стоки с ДДС, което влиза в държавния бюджет, плащаме си тока с ДДС, което също влиза там и други.

Социализирахме бежанците в разселените от нас места, управниците ни се тупат в гърдите за наша сметка, а ние не сме си получили дори и заработеното от нас. Това ни принуждава да вдигнем цените на предлаганата услуга отново, което отново ще повиши инфлацията. Мерките трябва да са своевременни, а не празни обещания, отстоящи във времето. При тази инфлация, ако сме спечелили някой лев, той вече е изконсумиран. А и ние си плащаме и данък печалба, който пак влиза в държавния бюджет", посочва той.

И продължава:
"Опитах многократно да обясня на нашите представители, че ако изпратените от ЕС пари влязат своеременно в българския туристически бизнес и ако бяха оставили програмата от 40 лева, никой нямаше вчера и днес в Кризисните центрове  да извършва безсмислени действия, свързани с огромни разходи за държавата и ЕС - ангажиране на полиция, БДЖ, медицинско осигуряване, логистика и прочее. Искам да обърна внимание на разликата между украинските бежанци и бежанците, които нередовно минават зелена граница.

Първите бягат от война, в която се нанасят целеви удари с ракети. Това са 99% жени и деца, преминали през КПП-тата по законов ред, регистрирани в Държавната агенция за бежанците. Другите са икономически мигранти, изцяло млади мъже, които вместо да пазят и отбраняват страната си, оставят своите жени и търсят икономически просперитет в Европа.

С недоумение изслушах изявлението на вицепремиера Калина Костадинова за разселването на украинските бежанци на места, където бяха настанени афганистанци, сирийци и други, а именно - Харманли и Сарафово. Това за мен е много голям политически гаф заради това, че слагат под един и същ знаменател двата типа бежанци. 

Сега хората треперят и не знаят къде ще бъдат настанени. Никой не им казва къде ще идат, а на мен ми е жал да им покажа вратата. Новата програма от 1 юни до 31 август е с цена 15 лв. със закуска, обяд и вечеря. Естествено курортите ни по морето нямат интерес, но ако бяхте оставили програмата по 40 лв., сметката излизаш. Тези пари, отпуснати от ЕС, директно щяха да влязат в бюджета на държавата под формата на преките и косвени данъци.  Но най-важното за мен е, че ти тези хора вече са социализирани.

При мен, на територията на община Средец, те започнаха да говорят с мен и на български. Една нощ в съседна хижа, намираща се под "Божура" веселяща се компания с абитуриент, направи заря с илюминации. Когато гръмнаха първите фойерверки около 23 часа, моите украински гости хукнаха към мазето, не можех да ги спра. Бяха в шок, смятайки, че войната стигна и България. Войната в Украйна не се води като при афганистанците със стрелково оръжие, господа. В Украйна падат бомби. Това са жени и деца от 9-месечни до 14-годишни".

Манев припомня, че ЕС гласува 148 млн. евро за България, с които да се издържат украинските бежанци:

"Обръщам се към Калина Костадинова. Г-жо, организацията, ние, собствениците на тези бази, я направихме, ние ги хранихме хората, ние им осигурихме човешки условия и лекарска помощ, ние, от българския бизнес, не вие, които не знаете какво правите. И ние платихме за човещината си на 100%, защото не сме в сивия сектор.

Когато ни плаща държавата, тя знае много добре колко трябва да си върне обратно в хазната. Напр, ако ЕС трябваше да подпомогне бизнеса в тази кризисна ситуация на територията на Германия или Франция, себестойността на подслона щеше да е поне три пъти по-скъпа. Вместо 40 лв. или 20 евро, там ще им струва 50 евро минимум.

За Европа е много по-изгодно тези хора да са в България, Румъния или Молдова. И ето, ЕС гласува 148 млн.евро за България и ги преведе коректно преди един цял месец. До момента в наши бази има все още 70 000 души общо. По 40 лв. на ден това са 3 млн.лв. на ден, по 30 дни – 90 млн.лв. или 50 млн.евро. Къде са останалите 100 млн. евро, питам аз?".

 Не мога повече да мълча, заявява категорично Георги Манев. 

"Били сте напълнили държавната хазна с пари. Напълнихте я, защото създадохте изкуствена инфлация със забавянето на плащанията към бизнеса. Давам елементарен пример с моята фирма.

В двора на хижата през май имах две големи мероприятия, едно от които традиционното фолклорно надпяване на самодейци от региона. Увеличих цените на храната, напитките и сервиза, за да мога да поема извършените до момента разходи. Как ще ме накарате мен и колегите ми, които са в същото положение, да ги върнем тези цени впоследствие обратно?

Увеличавам цените, за да мога да компенсирам разходите си, а хижа "Божура" е известна в годините с най-конкурентните цени в района – държа ниски цени и печеля от оборота. Вече не е така. Тази инфлация се предизвика от неадекватните ви и трагично закъсняващи мерки.

Ненормално е финансов министър да се хвали, че събрал над 4 млрд. лв. повече в бюджета. Не са събрани, господа! Това са парите от създадената от вас инфлация. Ние вдигнахме цените, защото токът започна да поскъпва още преди половин година. Повишената събираемост в бюджета е следствие на повишената инфлация, а не благодарение на това, че си вършите добре работата". 

Исках да напусна политиката, да се оттегля с достойнство и да дам път на нови хора с енергия. Но, за да управляваш държава трябва и мъдрост, освен младежки ентусиазъм. Винаги съм казвал, че пътят към ада е обсипан с добри намерения. Това е от мен, но засега.

Тепърва ще вземам становище и по други необмислени и закъснели мерки. Инфлацията изпревари всичките ви добри намерения. Побързайте с реалните мерки в защита на малкия и среден бизнес, ако не той ще се изправи срещу вас. Показвал съм го и друг път, когато скъсах коалиционното споразумение с НФСБ и ГЕРБ, завършва той.