През нощта срещу неделя над Западна и Централна България облачността ще се увеличи, ще е предимно средна и висока и до сутринта са възможни валежи от дъжд над крайните западни и северозападни райони от страната. Такава е прогнозата на синоптиците от Meteo Balkans ("Метео Балканс") за неделния ден.

Вятърът от северозапад ще се усили до умерен, а в Дунавската равнина, Горнотракийската низина и по долината на Струма - до силен. Очакваните пориви ще са между 50-65 км в час.

Адска жега, но и опасно време сковават България в неделя

Минималните температури ще се повишат и ще са между 13° и 14°С. Най-високи очакваме да са стойностите в Дунавската равнина и района на Сандански – до 14-15°С. 

През деня времето ще е с разкъсана, предимно средна и висока облачност и на отделни места в масивите от Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност. Очакваме валежи и гръмотевици. Гръмотевични бури са възможни и над Североизточна България.

Времето в планините ще е подходящо за туризъм, но само до обяд. В следобедните часове в масивите от Западна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа умерен северозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра - около 17°, на 2000 метра - около 10°.

Денят по Черноморието ще започне с разкъсана висока облачност. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, като на много места, главно по северното крайбрежие ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максимални температури на въздуха - 25°-27°. Температурата на морската вода - 15°-17°.

В сутрешните часове в неделя нивата на фини прахови частици в атмосферата ще бъдат завишени. Концентрацията на вредни газове ще е между 60-90µg/m3 при средноденонощна норма 50 µg/m3. 

Времето в София – През нощта срещу неделя от северозапад облачността ще се увеличи и вплътни, но валежи не се очакват. 

Деня ще започне с разкъсана облачност, но следобед, с развитие на купесто-дъждовна облачност, на изолирани места в Софийската котловина и в София ще превали слаб дъжд. Очакваните минимални температури ще са около 13°С, а максималните - до 26°С. 

Времето в Балканите –Преминаващ през полуострова студен фронт ще определя облачното и ветровито време на полуострова. На отделни места, предимно в планинските райони, ще се развиват силни гръмотевични бури, като по-значителни ще са валежите над Динарските планини, Северна Македония и Северна Гърция. Температурите слабо ще се понижат. Повече слънчеви часове очакваме над Южна Гърция. 

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната