И предстоящата седмица ще започне типично за лятото - до обяд ще е по-често слънчево и топло, но в следобедните часове атмосферата ще е нестабилна, предимно в планинските райони от Западна България, прогнозира Meteo Balkans.

Повече слънце очакваме в равнините и източната половина от страната, където вероятността за валежи по последни данни е най-малка. Към края на седмицата обаче очакваме захлаждане, което може да доведе и до валежи от сняг по високите планински върхове, но все още е рано да се потвърди на 100% тази шокираща прогноза.

В началото й Балканите и България ще бъдат под влиянието на мощен пренос на гореща въздушна маса, която идва от Северна Африка. Времето ще е горещо с високи дневни и минимални температури. На много места се очакват стойности от над 35°С. Високите температури създават предпоставка и за висок индекс от пожароопасност! 

Времето във вторник и сряда

Времето във вторник ще остане почти без промяна. Валежи и гръмотевици очакваме над крайните северозападни райони, и то привечер. Над останалата част от страната ще е предимно слънчево и горещо. Температурите ще се повишават и на много места в страната ще надминат 32°С. Градусите в равнините могат да достигнат стойности до 37-38°С. Силни бури очакваме в Сърбия, а рискът от наводнения там нараства. 

В сряда, под влияние на приближаващ студен фронт, въздушната маса над Западна България ще е нестабилна и на много места в следобедните часове ще се развиват силни гръмотевични бури. Над останалата част от страната ще е предимно слънчево. Остава  горещо с дневни температури от над 33°С.

Времето в четвъртък и петък

В четвъртък ни очакват валежи на много места в Централна и Източна България, като по-интензивни ще са явленията в следобедните часове. Температурите от запад на изток ще се понижат, най-късно в източните райони. Очакваните максимални температури ще са около 26-32°С

Понижението на градусите ще продължи и в петък. Вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад. Максималните температури ще се понижат още и ще са  между 24-26°С. Времето ще е с променлива облачност и на много места ще превали и прегърми .

Времето през уикенда

Захлаждане и значителни валежи ни очакват в събота. Повишава се рискът от локални наводнения в Западна и Централна България. На много места валежите ще са проливни ии придружена от гръмотевична дейност. Понижението на температурите ще продължи и дневните стойности в страната ще са между 23-25°С, а над 2500 метра - и под 5°С. Захлаждането ще е най-чувствително в планините, като по най-високите ни върхове с надморска височина от над 2700 метра се очакват и валежи от сняг.

В неделя времето ще се стабилизира, но остава хладно за сезона. 

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната