През нощта срещу петък в страна времето ще е предимно ясно и тихо. Минималните температури слабо ще се повишат и ще са между 5° и 10°, като традиционно по-ниски ще се задържат в планинските райони и котловините от Западна  България – до 5-6°С. На места в низините и котловините е възможно да се образуват мъгли. Такава е прогнозата на синоптиците от Meteo Balkans ("Метео Балаканс") за празничния Гергьовден.

Дневните стойности ще се повишават и на повече места ще са между 23-25°С , като най-високи ще са над Югозападна и Дунавската равнина  – до 25-26°С. 

През деня времето ще бъде предимно слънчево и ще се затопля. Временни увлечения на облачността очакваме около обяд  над цялата страна, но тя ще е предимно средна и висока и валежни са малко вероятни. След  обяд над Югозападна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и  на отделни места  ще превали и прегърми. Ще духа слаб, а в Дунавската равнина и Източна България до умерен вятър от североизток. 

Времето в планините ще е предимно слънчево и топло. Временни увлечения на облачността очакваме след обяд над масивите от Западна България, като на изолирани места в Рило-Родопска област ще превали слаб дъжд. Ще духа до умерен вятър от североизток. Максималната температура на 1200 метра ще е около 12°, на 2000 метра - около 6°.

Времето по Черноморието ще е предимно слънчево. Температурите постепенно ще се повишават, като ще са между 18°-24°С. Следобед очакваме временни увеличения на облачността, но не се очакват валежи. 

Прогноза за Фини прахови частици (ФПЧ) - В сутрешните часове нивата на фини прахови частици в атмосферата ще бъдат завишени. Концентрацията на вредни газове ще е между 60-90µg/m3 при средноденонощна норма 50 µg/m3. 

Денят в София ще започне със слънчево време. По-късно през деня облачността  ще се увеличи, но валежи не се очакват. Температурите постепенно ще се повишават - минималните ще са около 6°С, а максималните - до 22°С. 

През следващите 24 часа времето в по-голямата част от Балканския полуостров ще попадат в западната  периферия на обширен антициклон, разположен над Източна  Европа. Ще се задържи предимно слънчево, но над западните  райони от полуострова ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще паднат краткотрайни валежи с гръмотевици. Температурите на полуострова ще се повишават.  

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната