"На 10 и 11 май се очаква в София по-хладно време с валежи, които няма да са съществени. Сухо време ни очаква, дори и да падне някъде дъжд, ще е много малко и няма да се усети. Сериозно затопляне ни очаква следващата събота, където температурите трайно ще бъдат над 20 градуса. Това обясни проф. Рачев при редовната си визита в сутрешния блок на бТВ. 

На Гергьовден ще бъде топло, както и уикенда след него. Ще има малко валежи, евентуално във втората половина на месеца. Нещата до 5 дни са ясни, но след десетия ден вероятността пада до 30%. 

Дразнещи са сутрешните ниски температури, които не са типични за сезона. Трябва вече да са двуцифрени температурите сутрин, но все още не се случва. Морето продължава да е много студено, а въздухът оттам ще бъде хладен", заяви проф. Рачев по повод прогнозата за времето през следващите няколко дни.  

През целия май месец ще има малко валежи, които ни очакват евентуално във втората половина на месеца, прогнозира още проф. Рачев.

Той съобщи още, че вчера в София е поставен температурен рекорд – станцията в кв. „Младост“ е отчела температура от 1 градус, което е най-ниската температура от 70 г.

На Гергьовден в Западна България ще превали кратък дъжд, а събота и неделя ще имаме слънчево и умерено топло време. 

Самият той утре ще празнува имен ден. С усмивка заяви, че с гордост носи името си и дори разказа цялата история на Свети Георги и как от обикновен земеделец се превръща в светия, който почитат над 20 държави. "Доколкото знам, 175 000 българи носят това име. Свети Георги се почита навсякъде по света", допълни той.   

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.