Путин не нахлу в Украйна да води преговори. Това според мен е прах в очите, една мимикрия, да види световната общественост, че Русия е готова на мирни преговори, каза в предаването "Лице в лице" по БТВ международният анализатор Мартин Табаков по повод днешните преговори между Русия и Украйна в Турция.

Най-важното от днешната среща е, че Украйна и отново е повторила своята готовност за неутралитет. Руското разбиране за неутралитет обаче е не просто Украйна да не стане член на НАТО, но и да преустанови всякакво сътрудничество с Алианса.

Срещу това обаче украинската държава иска гаранции за сигурност, добави Табаков.

Колкото по-нататък във времето се отдалечава краят на преговорите, толкова по-руски стават Крим и Донбас. Много ми е трудно да си мисля и за такъв компромис, касаещ Донбас, посочи международният анализатор.

Той коментира и информацията, че Роман Абрамович, който е един от най-изявените руски олигарси, е бил отровен по време на една от срещите за дискутиране на мир между Русия и Украйна.

Абрамович е директен посредник между Зеленски и Путин. Ако наистина е извършено посегателство, това е направено, за да се покаже на всички руски олигарси, че те нямат право на неутралитет, каквато роля се опитва да заеме той, заяви Мартин Табаков.

По думите на Табаков българската позиция за войната в Украйна е много срамежлива и плаха.