Украйна е предложила на разговорите с Русия в Турция да приеме статут на неутралитет в замяна на гаранции за сигурността, съобщава БТА, позовавайки се на украинските преговарящи.

Това означава, че страната няма да се присъединява към военни съюзи и няма да приема военни бази на своя територия. Част от предложенията е и 15-годишен консултативен период за статута на анексирания Крим. Те ще бъдат отправени официално само в случай на пълно прекратяване на огъня, казаха украинските преговарящи пред репортери в Истанбул.
 

Това е актуалната военна ситуация в Украйна на 29 март. Като акт на добра воля, за да продължат мирните преговори, Русия обяви намаляване на военната активност на 2 направления - Киев и Чернигов. Поела ли е Украйна подобен ангажимент засега в Киев мълчат, но издигат явно неприемливо за Москва условия за пълно прекратяване на огъня по цялата огромна фронтова линия, което обрича на провал първите и все още много скромни договорености. 

Това са най-подробните и конкретни предложения, обявени публично от Украйна. Те предвиждат и гаранции за сигурността, подобни на Член 5 от договора за колективна сигурност на НАТО.

Обрат след преговорите в Истанбул: Огромна промяна в намеренията на Русия!

Полша, Израел, Турция и Канада би могло да са сред потенциалните гаранти на сигурността на Украйна. "Ако успеем да консолидираме тези ключови разпоредби, и за нас това е най-важното, то тогава Украйна ще бъде в позиция да фиксира настоящия си статут на неядрена държава, която не е част от военен блок, под формата на постоянен неутралитет", каза преговарящият Олександър Чалий.

"Няма да приемаме военни бази и да разполагаме военни контингенти на наша територия, както и няма да влизаме във военно-политически съюзи", заяви той на кадри, излъчени от украинската национална телевизия. "Военни учения на нашата територия ще бъдат провеждани със съгласието на държавите гаранти", добави Чалий.

Според украинските преговарящи настоящите предложения на страната им са достатъчно съдържателни, за да оправдаят провеждането на среща между президента Володимир Зеленски и руския му колега Владимир Путин. Очакваме отговора на Русия, подчертаха те.

Украински и руски преговарящи се срещнаха в Турция днес за първите преговори на живо от близо три седмици. Украйна се опитва да договори прекратяване на огъня без да компрометира своята териториална цялост и суверенитет, след като силите ѝ изтласкаха руската армия встрани от столицата Киев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!