Не ми се мисли какво чудо ще бъде по Великден,  ако нашите хора, които от години живеят постоянно в района на италианския град Чезена решат да се върнат при близките си. Там има над 1000 души: мъже, жени, цели фамилии. Това коментира кметът на село Ягода, община Мъглиж Димитър Димитров.

От две десетилетия близо половината от селото, където някога са живели около 4 000 души се е разпиляло из Европа, като има хора основно в Италия и Англия, пише "Монитор". 

Периодично, по различни поводи, най-вече в началото на лятото немалка част от ягодовци се прибират в селото, някои оставят децата си при баби и дядовци, други довършват къщите си, трети правят сватби на синове и дъщери.

Към средата на март в селото са си дошли петнадесетина „чезенци“, които трябва да преминат през 14-дневна карантина, следенето за нея е легнало върху единствения квартален униформен полицай и кмета.

Димитров е обезпокоен , че с няколкодневно закъснение получава информация за пресекли границата негови съселяни. Последният случай е от края на миналата седмица, документите дошли 4 дни по-късно, след като той забелязал завърналия се от Германия или Италия мъж по улиците.

Затворени са училището, детската градина, пенсионерският клуб, няколкото заведения за обществено хранене, има двама лични лекари, но така или иначе никой не е в състояние да предскаже кой и кога е вдигнал температура и дали не се е върнал като приносител на вируса, споделя селският първенец, който се старае да поддържа по всевъзможни начини чрез интернет и телефона връзка с най-големите груп , особено на Ботуша.

Сходни са наблюденията и на кмета на старозагорското село Калитиново, Иван Енев, откъдето за Англия и Италия преди години са заминали да работят над 350 души от общо 1 140 жители.

„Директно им казвам на моите да не се връщат, може ида звучи грубо, но не го ли уплашиш циганинът върши глупости“, коментира каращият пореден мандат Енев, който е сред първите , обявили телефоните си за връзка в социалната мрежа.

В обръщението си към завръщащите се от чужбина той е отправил директния апел: „Хора, бъдете отговорни, спазвайте карантинния период!Смирете се!“.

В старозагорското село Змеево пък, молба на кварталния полицай, потребители на социалните мрежи постнаха рано заранта във вторник призива:“ Във връзка с извънредната ситуация в страната, всички пристигнали от кризисни държави в село Змейово да предоставят мобилните си номера за връзка на същия, за да им бъде направен инструктаж.

В случай, че не го направят ще бъдат взети мерки за издирването им чрез граничните пунктове.

Кварталният полицай ще бъде днес от обяд в кметството. Желателно е да се свързвате с него по телефоните. Всеки, който има информация за такива лица да го уведоми чрез обаждане. Тези, които са се завърнали от чужбина не са престъпници и не бива да бъдат третирани като такива!

Но, за да съхранят собствения си живот и този на техните близки, би следвало да изпълнят горе написаните указания. Моля, всички граждани да проявят разбиране и помагат за опазването на живота и здравето ни!“.