Какво ще се случи, ако хиляди родопски гурбетчии се завърнат от Италия? Този въпрос може да разтревожи основателно здравните власти в страната ни, пише 24 rodopi.com. 

Стотици са нашенците, които от години живеят и работят на Апенините. Към момента обаче, масово завръщане не стои на дневен ред за тях. Поне така твърдят родни гастарбайтери.

„Паниката е голяма. Това е основна тема в новинарските емисии в страната. Усеща се и сред хората, дори тези, които са на стотици километри от зоната със случаи на коронавирус.

Избягват се събирания с много хора, ограничават се социалните контакти“, разказа 60-годишна кърджалийка, която от десетилетие работи в Италия.

Друга нашенка, живееща във Фабриано, градче в централна Италия, също сподели за случващото се.

По думите й, истерия сред хората има, но според нея тя е малко пресилена. Според тамошните здравни власти, огнището на заразата е достигнало Болоня, а това е на 180 км от Фабриано.

Хората се запасяват масово, понеже от месец няма маски по аптеките. Търсят се в спортни магазини, поръчват от сайтове или си изработват сами.

Запасяват се с хранителни продукти и дезинфектанти.

„Повече паника отколкото е нужна“, споделя 38-годишната родопчанка.

Истината е, че повечето от починалите в Италия са възрастни, със слаба имунна система и онкоболни. Има млади хора, които са преболедували вируса, сред тях е и 29-годишен мъж.

Във вторник пък стана ясно, че поредната жертва на коронавируса в Северна Италия е 76-годишна жена от град Тревизо. Тя е 11-тата жертва.

Броят на потвърдените случаи е нараснал от 229 на 322.