Служебният министър на културата Велислав Минеков обяви, че ще сезира прокуратурата за прокопания тунел до римския стадион в Пловдив. Оказва се обаче, че прокурорите са го изпреварили.

В съобщение на Министерството на културата от днес (29.11) се съобщава, че въз основа на представения днес, 29 ноември, Констативен протокол от спешната проверка на комисия с участието на представител на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство”, при която е установено прокопаване на тунел в близост до Римския стадион в Пловдив, министърът на културата проф. Велислав Минеков стартира незабавно административно производство по силата на Закона за културното наследство.

Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” ще извърши подробна проверка на обекта с комисия, в която ще има отново представител и на Регионалния археологически музей в Пловдив. Втората проверка има за цел да установи какви и колко точно на брой нарушения на Закона за културното наследство и други нормативни актове са били направени.   
 
До момента е безспорно, че извършителите на деянието нямат необходимата съгласувана от Министерството на културата документация, която да им позволи прокопаването на тунел, както и на място не е присъствал наблюдаващ археолог, какъвто трябва да има според Закона за културното наследство. Отделно е установено, че са застрашени и основите на къщите, в близост до които е копано.
 
След приключването и на втората проверка до дни, при която ще бъдат описани всички извършени нарушения, Министерството на културата ще сезира Прокуратурата за извършване на процесуално-следствени действия.

В същото време обаче от сайта на прокуратурата със съобщение от вчера (28.11) стана ясно, че прокурорите вече са се самосезирали и то с ден по-рано. Ето какво гласи съобщението:

Окръжна прокуратура-Пловдив се самосезира и разпореди извършването на проверка във връзка с изкопни работи на територията на недвижима култура ценност на ул. „Княз Александър I“ в гр. Пловдив.  В хода на проверката предстои снемане на обяснения, събиране и анализ на всички относими по случая документи и др.

Срокът за приключването е  едномесечен. Проверката е възложена на отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР-Пловдив.