Хората на Николай Василев броят по 320 лв. на калпак за курсове при сциентолози.
Министерството на държавната администрация е изпращало служители на курсове по мениджмънт, организирани от сциентолози, пише Стандарт. Представители на една от най-опасните секти в света, която не е регистрирана у нас, са обучавали 15 души от ведомство. Курсовете са се провели в края на август и началото на септември миналата година.

Новината бе съобщена от два източника от властта, независимо един от друг. Скандалът гръмна вчера в предаването "Здарвей България" на Нова тв. За "удоволствието" е плащало министерството на Николай Василев. Курсовете обаче са посещавани и от служители от други държавни ведомства. Имало и е командировки в Белгия, откъдето е и човекът, организирал обучението. Той се казва Марк де Турк, управляващ на фирма "Идеас България". Тя предлага курсове по мениджмънт, пиар и справяне с кризисни ситуации. В сайта й ясно е посочено името на основателя на сциентоложката секта Рон Хъбард: "Открийте формулите за успех и мениджмънт инструментите, основани на трудовете на Рон Хъбард".

Никой от държавните служители обаче не се е замислил, че парите на данъкоплатците отиват директно в една от най-страшните секти. А цените на фирмата не са никак ниски. В един от сайтовете е посочена сумата - 325 лв. без ДДС на калпак. Курсовете са два или три дни. Има и уловки - ако участниците от една организация са повече, отстъпките нарастват. Даже шестият и единайстият участник се обучават безплатно.

Офисът на фирмата се намира в апартамент на ул. "Парчевич" в София и е стопанисван от Васил Бункин. Той също е преподавател и обучава заедно с Марк де Турк.  Сред хората, посещавали курсовете, има и заместник-министри, разкри отлично запознат източник. Служители на ЧЕЗ, "Овъргаз" и "Девня цимент" също са ползвали услугите на фирмата, пише в един от сайтовете й. По време на обучението думата религия не е споменавана, но цялостното преподаване е основано на "учението" на Хъбард.

Сектата има опити да проникне в България още в началото на 90-те години, но досега не е успяла. Допреди 2 г. неин представител беше руснакът Дмитрий Тодоров, който също организираше курсове по дианетика - учението на Хъбард. След разследване той беше изгонен от страната и сега сциентолозите търсят по-меки и незабележими начини да вербуват наивници. /БЛИЦ