Ще бъде променено решението при сключване на споразумения от общините, тези пътища да бъдат извадени от списъка на общините с пътна такса. От 2004 година има винетна система в България и всички тези пътища, които бяха обект на обсъждане днес, бяха обхванати от тази система. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова пред журналисти след срещата с премиера Борисов в Министерски съвет.  

"Никой не е глобен и никой няма да бъде глобен, докато тези преговори не приключат. Предстои подписване на ново споразумение и други общини, които имат настояване за освобождаване от винетна такса, да подадат своите заявления и това да бъде променено" обясни още тя.  

Аврамова припомни, че министър-председателят е обявил, че всички общини, които искат да не се заплаща винетна такса трябва да подадат искания пътищата им да станат общински.

"Освобождаването от винетна такса ще става възмездно, за сметка на съответната община. Тази година се водеха преговори между АПИ и няколко общини, някои се отказаха, защото това е възмездно, а не безплатно", допълни тя. 

"Никой не е глобен и никой няма да получи електронен фиш. Столична община и АПИ могат до 1-2 дни да сключат споразумение и не е проблем за пътуващите в тези отсечки. Не знам дали общините са отделили такива пари в бюджета си. Не мога да си обясня как ескалира това напрежение", заключи Аврамова. 

Припомняме, че по време на днешното заседание на Министерски съвет премиерът се вбеси на шефа на АПИ и го изгони с думите: "Искам сега да отидеш при всички тези хора в населените места и като глашатай по три пъти да викаш "Няма да има винетки". Викаш по три пъти, обикаляш и се прибираш".