Ще се направи цялостна проверка на колекцията на бизнесмена Васил Божков, която ще отнеме два месеца. Това каза  пред bTV културният министър Боил Банов.

Той заяви, че никой никога не е правил опити да изнася ценните артефакти в кашони или чували.

Вратичка в закона е позволила на бизнесмена да не идентифицира над 2 700 ценни предмети, обяви още министърът на културата.

Главният прокурор Иван Гешев възложи на министъра на културата Боил Банов да провери и изясни обстоятелствата около произхода, придобиването, идентифицирането и регистрация на предметите, стопанисвани от Фондация "Тракия", собственост на хазартния бос Васил Божков  и изложени в частния му музей.


Изясни се връзката между Стефан Данаилов и частния музей на Васил Божков

Междувременно от фондацията разпространиха днес изявление. В него се казва, че тя стартира процедура по оказване на спешна техническа помощ от ЮНЕСКО. 

"Процедурата предвижда мигновено изпращане на международни експерти, които да направят оценка на законността на искането за изземване на античните предмети от страна на замесените институции", се казва в изявлението. 

От самото начало на операцията експерти следят предметите и на място се оглеждат, ще се направи и експертиза на картините на бизнесмена, за да се определи дали са автентични, допълни Банов в отговор на това изявление.

Той поясни и че археологическите предмети са по-особен случай и дори и да са част от частна колекция те не може просто така да се изнасят на търг, понеже са част от паметта на нацията.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ


.