Карантината в Паничерево е в сила от 00:00 часа на 15 април. Има 7 КПП-та плюс два на черни пътища. Има група, която съвместно с РЗИ извършват масовото тестване. Това съобщи пред bTV министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

„На място е зам.-главният секретар, който да извърши организацията. Имаме опит от Банско и го прилагаме там”, добави той .

„Оперативният щаб решава кой град да бъде поставен под карантина”, каза още Маринов.

Селото на циганина с коронавирус, избягал от болница, под карантина! 

„Разпоредих проверка на декларациите, които се оставят на КПП-та. От 9312 проверени декларации при 641 случая е установено, че хора са декларирали, че отиват на работа, но нямат трудов договор и не работят там. А 80 от тях са декларирали, че отиват на работа, а в бюрата по труда фигурират като безработни.

Тези декларации не са проформа. Да не спекулираме с това нещо”, съобщи още Младенов. И добави, че 90% от фирмите няма да работят по Великден. Да не стигаме тези резултати да се увеличат”, подчерта той.

По думите му, ако по Великден не успеем да запазим дисциплината, рискуваме в началото на май всичко, което сме изстрадали,  да отиде по дяволите.

„Призовавам всички за търпение, за да може след 13 май евентуално да преминем към отпускане на мерките”, каза МВР шефът.

Във връзка с ареста на лидера на „Атака” Волен Сидеров, Младенов заяви, че той се е явил със своя адвокат в СДВР.  

„Там бяха проведени процесуално-следствените действия, разпоредени от прокуратурата. Задържан е за срок от 24 часа.
Срещу него има 2 обвинения. Колегите работят, обработват се материалите, за да се докладват в прокуратурата”, обясни Младенов.

Що се отнася до случая на вицепремиера Красимир Каракачанов, вътрешният министър съобщи, че се извършва проверка по негово искане. „Той ми се обади и поиска да бъде извършена такава. За него е важно да знае истината и ако е нарушил  - да бъде наказан.

Шефът на "Национална полиция" каза ще съжалява ли Каракачанов за гафа в парка 

В момента Столична община извършва проверка. Установено е, че става дума за парк. Утре ще му бъде предявен актът. Глобата е от 300 до 1000 лв.”, уточни той.

78 018 са карантинирани от началото на епидемията. В момента активно карантинираните са 20 490, каза още Маринов и уточни, че се състоят физически проверки от полицаи.

"Проверката може и да стане по телефон, както да отиде на място и карантинираният да се покаже през прозореца".  


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!