Министър-председателят Бойко Борисов свика извънредно заседание на Министерския съвет съвместно с Националния оперативен щаб. Целта е да се координират и организират действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.

Десислава Танева излезе с представители на хранителните производители в България. Тя каза, че българските производители на храни са конкурентоспособни и тяхното производство задоволява вътрешното потребление като обеми, дори да няма реколта.

Министърът на земеделието Десислава Танева обяви: Няма никакво основание за каквото и да било притеснение в тази посока. Аз се радвам, че независимо от трудностите и всичко, което се случва в годините след 2007 г., когато станахме пълноправни членове на ЕС, нашата хранителна индустрия расте като обеми, като хранително разнообразие, като принос в растежа на нашата икономика.

"България е основен производител и търговец в света на пшеница. Имаме милион и 700 хиляди тона, което може да ни задоволи по наличност за повече от една година. Имаме над 2 милиона царевица, с което можем да издържим до две години.

Това са нормални цифри. За слънчогледа - от името на организацията им, в предприятията имат налична суровина", допълни Танева.

"Има по-голямо търсене на хляб, което е една изключително добра новина. Няма колега производител, който да се притеснява за суровината - дали има и дали ще стигне. Произвеждаме изключително качествен хляб и можем да издържим около две години без нова реколта", съобщиха още. 

Министър Танева увери хората, че има достатъчно запаси по магазините и няма причини за притеснение. 

Председателят на асоциацията на млекопреработвателите съобщи, че населението може да изкара доста години с наличното производство и фактът, че повечето млечни продукти в страната са български. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ