Минижупите и разпокъсаните джинси ще бъдат забранени на учениците, ако в Пловдив педагози и общинари се разберат за новия ред в училищата, съобщава в. “Труд”.
Те се събират на общо тридневно съвещание по повод новия проектозакон за просветата. В нормативния акт, който предстои да бъде гласуван от кабинета, облеклото няма да бъде изброено. Но всяко училище ще има вътрешен правилник, в който надлежно ще се описват изискванията за външния вид.

На практика всичко, което учителите сметнат за неприлично, ще бъде забранено, поясниха експерти. В повечето от елитните гимназии от няколко години са въведени униформи и това щяло да улесни спазването на новия дрескод. Наказанията за рошави глави, гримирани лица и бар облекло ще ги решава педагогическия съвет. Първото обаче ще е недопускането им в класната стая.
 
По-интересното е, че новият проектозакон предвижда носенето на “оръжие или предмети, източник на повишена опасност, ако това е необходимо в процеса на обучение”. Въпреки че с внимателно вглеждане в учебната програма, не може да се открият часове, в които такова нещо се налага. /БЛИЦ