Министерството на извънредните ситуации /МИС/ предупреди териториалните си дирекции в Хасково и Бургас за очаквани интензивни валежи на 13 и 14 март. По данни на Метеорологичния център на ВВС, започналите валежи от дъжд ще продължат и през нощта срещу 13.03.2009 г. ще преминат в сняг.
На 14.03.2009 г. ще има процес на увеличение на облачността, като в централните райони на страната ще завали сняг.
Очакват се интензивни валежи - до 30 л/кв.м на отделни места в Източните Родопи и Югоизточна България. При реализация на очакваните валежи е възможно значително покачване нивото на реките, които в момента са във фаза на пълноводие в тези райони. Наблюдава се състоянието на река Ропотамо, където са възможни разливи.
С предупреждението, изпратено от МИС, трябва да се запознаят областните управители, ръководителите на регионалните структури и кметовете на общини. Ще бъдат предприети мерки за ограничаване на последиците за населението. Кметовете на общини ще предприемат действия по контрола на пропускателната способност на речните корита и потенциално опасните водоеми. При възникване на бедствена ситуация, сигналът своевременно ще бъде изпратен в Ситуационния център на Министерството на извънредните ситуации.
МИС препоръчва на хората, живеещи в близост до реки и водоеми да сигнализират в кметството или областната управа за непочистени отпадъци, строителни материали и дървета в коритата на реките, пространствата под мостовете и в близост до водоемите. /БЛИЦ