Единият от предполагаемите организатори на атентата на летище „Бургас” е бил във Видин няколко дни преди взрива. Това твърди прокуратурата, стана ясно днес в Специализирания наказателен съд, след като бяха разпитани няколко свидетели по делото, пише "Флагман".

Свидетелката Мариела Янева – служителка във видинския хотел „Дунав”, обясни, че на 14 юли 2012 г. (четири дни преди атентата) при тях е отседнал ливанецът Мохамед Мохамед.

Сутринта тя застъпила на смяна, когато Мохамед напуснал хотела. Любопитното е, че във фоайето той бил чакан от българин, който му оказвал помощ.

Ливанецът бил млад, на около 25 – 30 г., с тъмна коса. Не говорел английски. Отговарял само с „да”, след като му задавали въпроси.

Мариела застъпила на смяна около 8 – 8,30 ч. В хотела дошъл българин на около 45-50 г., с височина 170-180 см, оплешивяващ. Той чакал ливанеца да слезе от стаята. Споделил, че е от Видин и че се запознал с Мохамед по пътя София – Видин.

Мохамед междувременно освободил стаята на хотела. Служител пък проверил минибара и установил, че ливанецът е консумирал напитки, но не си платил. Тогава Мариела хукнала по улицата да го гони, тъй като той вече бил тръгнал заедно с мистериозния си български приятел.

„Помахах да се върнат. Ливанецът се върна”, разказва Мариела Янева. Показанията й от досъдебното производство днес бяха четени в съда, тъй като тя заяви, че вече не си спомня нищо.

Мариела поискала от Мохамед да плати 7 лева, той й дал 10.

По отношение на българина тя е заявила при разпита, че би го познала. Дали все още го помни, днес не стана ясно. Но  след въпрос дали след това го е срещала, тя отговори отрицателно.

Свидетелката днес обаче предположи, че видинчанинът вероятно е помагал на ливанеца и го е настанил в дома си, защото той може би е бил беден. Съдията обаче прекъсна Мариела именно защото това вече е в сферата на предположенията.

Към момента разследващите не са установили кой е българинът, помагал на терориста.

Припомняме, че задочно подсъдими по делото са Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан. Двамата все още се издирват.

Според държавното обвинение ливанецът от Видин всъщност е бил някой от тях.

„Единият от тях е. Те са с няколко самоличности”, каза прокурор Красимир Тренчев след заседанието. На питане дали това е сигурно, той отговори: „Да”.

Днес стана ясно, че бомбаджията, който загина на летището край кв. Сарафово, пък е бил на хотел във Варна в края на юни.

Друга прокурорка по делото каза, че атентаторите са били в няколко града в страната в дните преди взрива. Сред тях са Видин, Варна и Бургас.

"Ще се убедите и в другите свидетелски показания, които тепърва предстоят - те ще доизясняват движението на лицата на територията на страната", каза още служителката на държавното обвинение. 

Припомняме, че атентатът бе на 18 юли 2012 г. При него загинаха петима израелски граждани и един българин – шофьорът на автобуса, който е трябвало да извози израелските туристи до хотела им в Слънчев бряг.