Посланикът на Русия Н. Пр. Елеонора Митрофанова е на посещение в Плевен в навечерието на 145-та годишнина от Освобождението на града.

Помолена да коментира социологическо изследване на независима руска медия, което показва, че 55 % от руснаците искат мирни преговори с Украйна, Елеонора Митрофанова, каза, че според нея няма нормален човек, който да желае война.

"Винаги е по-добре навреме да започнат мирни преговори между воюващите страни, за да има по-малко жертви, разрушения, по-малко студ, глад и страдание за всеки народ. Ръководството на руската държава винаги е било готово да седне на масата на преговорите. Въпросът е открит, зависи от желанието на г-н президента на Украйна", каза посланикът.

По-рано през деня тя поднесе венец пред параклис-мавзолей "Свети Георги Победоносец". Посланикът бе придружена от председателя на ПП АБВ Румен Петков и от кмета на община Плевен Георг Спартански.

Митрофанова присъства и на откриването на изложба "Руско-турската война 1877-1878 г. в литографии и ксилографии" в панорама "Плевенска епопея 1877 г.". 

"Когато посещавам музеите, свързани с нашата обща история и с времето на Руско-турската освободителна война, като гледам тези тежки оръдия и техника, разположена в музеите в Пордим и на полето на сраженията в Скобелев парк, се поразявам от силата на войниците и силата на духа, която ги е мотивирала да пренасят тази тежка техника през Балкана в зимни условия.

Не съм уверена, че в днешно време има такива гиганти, които биха повторили техния подвиг", каза руският посланик. 

Кулминацията на честванията за 145 години от освобождението на Плевен ще се проведат утре. На централния площад "Възраждане" в 11:00 часа ще започне тържествен ритуал. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук