"Благодаря на Хърватското председателство за бързата реакция. Наистина срещата е наложителна в тази ситуация. Темата, която ще обсъждаме днес, е ясна - ескалацията по гръцката граница и ситуацията с мигрантите, които се насочват към Гърция и към България - страни на първа линия".

Това коментира министър Младен Маринов преди началото на извънредното заседание на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“ в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на МВР. 

Той благодари на Европейската комисия и на представителите на Европейския съвет за посещението им в България и Гърция, за да се запознаят със ситуацията на място.

По думите му ситуацията на българо-турската граница в момента е нормална, без съществени промени от последните месеци, с единични случаи на опити за нелегално преминаване, които се отработват от служителите на „Гранична полиция“.

"Там, където в момента е кризата, се събират трите граници – българска, гръцка и турска, това е на 30-40 км от нашата граница. Затова сме със засилена бдителност по отношение на кризата в Гърция и предприехме допълните мерки за адекватна реакция в случай на усложнена ситуация".
 Българският вътрешен министър обърна специално внимание на  наложителната предварителна подготовка именно когато няма криза. "За да сме готови в такава ситуация, е необходимо по-бързо да се приеме единен пакет от мерки за управление на миграцията. В момента нямаме нужда от повече служители на Фронтекс, не искаме да ангажираме техен ресурс, защото той сега е необходим на Гърция.

Ние също помагаме на гръцките колеги с кораб, който работи там в рамките на операция „Посейдон“, и друг кораб, който ще бъде изпратен за съдействие в тази усложнена ситуация".

Маринов уточни, че ще предложи да бъдат отпуснати средства, които касаят окомплектоването на личния състав - за командировки, за укрепване на материално-техническата база и повишаване на мобилността на състава за действие при криза, когато се нарушават външните граници на Европа.

Вътрешният министър припомни, че България винаги е поддържала позицията за по-ефективно връщане на мигрантите.