След големия наплив на потребителите към аптеките след обявяване на извънредното положение преди месец, сега ситуацията е спокойно и се нормализира. През последните четиридесет дни секторът е бил много натоварен, заради голямо търсене на стоки за дезинфекция и лекарства, но се реагира адекватно.

Това заяви Аделина Любенова, отговорен фармацевт и член на СД на един от големите дистрибутори на лекарства у нас - компанията СТИНГ АД, цитирана от Bulgaria On Air. 

По думите й лекарствата няма да свършат, тъй като има разчети и графици, които да осигуряват постоянна доставка във всяка аптека. "Ние, като национален дистрибутор, сме доставяли лекарства всеки ден и до най-отдалечените места", казва Любенова.

Според нея сега няма дефицити на пазара. "Ако са липсвали дезинфектанти или лекарствени продукти, това е било временно", казва тя. Това не важи за маските, обаче.

"Тенденциозно не заредихме с маски, заради високите цени, на които ни се предлагаха. Преди обявяването на извънредното положение, цените на маските, които пазарувахме от Китай бяха около 6 ст., докато след това ни бяха предложени на цени от 1.50-2 лева", допълва тя. Затова и сега няма достатъчно маски по аптеките и причината е спекулативната цена.

"Ако Китай заработи отново и се пуснат нормалните цени, сме готови да заредим с маски", каза тя.

Ръстът на потреблението е над 30%, но той не идва от лекарства, а именно от дезинфектанти и спирт, и витамини - те се определят като лекарства, отпускани без предписание от лекар.

В медийното пространство се говори за катастрофални липси на лекарства, но това не е така, казва Любенова. Има достатъчно лекарства и не е необходимо да се притесняваме, че нещо ще изчезне.

"Имаме връзка и с големите международни компании. Те са подготвени за подобни ситуации, има специални кризисни планове и няма опасност да изчезне едно или друго лекарство", заяви тя. Освен това Европейската комисия готви осигуряване на зелени коридори.

По думите на Любенова има забавяне със стоки от Италия, Австрия, Словения, които не пристигат за един ден, както обикновено, но те ще дойдат. "Освен това ние имаме достатъчно запаси и няма да се стигне до липси", каза още тя.

Голяма част от чуждите производители обаче, имат складирана стока в България. "Половината от тях са направили така, че да предвидят подобни епидемии, пандемии. Затова съм сигурна, че лекарства ще има в близките три до шест месеца.", заяви Любенова.

Както знаем, здравната криза преминава в сериозна икономическа криза и респективно - рецесия. "В нашия сектор все още не може да се предвиди какви ще бъдат последиците, тъй като засега имаме разчети от три до шест месеца.

След това е трудно да се прогнозира. Забелязахме, че определени производители промениха цените. Това се случи с един български производител, което ни изненада. Това неизбежно променя и нашите условия към аптеките", каза тя.

По думите й проверките в аптеките не са били навреме. "Аптеките се опитаха да отговорят на това паническо търсене на лекарства от хората. Не беше нужно в този момент те да бъдат одитирани от проверяващите органи", казва тя.

Тя даде за за пример Великобритания - там са забранили одити на аптеки по време на извънредното положение, за да могат да отговарят адекватно на търсенето.

Според Любенова паниката идва от неизвестността и от това дали няма да се случи нещо фатално със живота. "Ако едно от важните неща е таблетката, то има достатъчно.