Монахини ще приготвят храната за Папа Франциск по време на посещението му в България в началото на май, но информацията за менюто е поверителна. Това съобщиха за Дарик от пресслужбата на Католическата църква у нас.

Светия отец ще пристигне на българска земя в неделната сутрин на 5-ти май, заедно с официална делегация от около десетина души, и придружаван от швейцарски гвардейци и ватикански жандарми. Все още не е ясно как бъде транспортиран папамобилът, с който Папа Франциск ще направи обиколка на площад " Княз Александър Първи" в София.
 
С какво ще се храни Папа Франциск по време на тридневния си престой у нас и дали ще опитатрадиционни български гозби, можем само да предполагаме, тъй като информацията е част от мерките за сигурност и не може да бъде оповестена. Със сигурност обаче храната на Светия отец ще се приготвя от монахини.
 
Папата ще пристигне в България със самолет и делегация, която ще включва държавния секретар на Ватикана и най-висшите представители на Светия престол. Освен това ще бъде придружаван от швейцарски гвардейци, от ватиканските жандарми и техните ръководители, от директора на пресслужбата на Светия престол, от директора на Министерството на комуникациите, както и от ръководителя на ватиканския вестник „Осерваторе романо“.
 
В програмата на Папа Франциск са включени поредица от срещи с представители на българските власти, на Българската православна църква и на католическата общност.
 
Единствената историческа забележителност, която Папата ще посети, е патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“, където ще се помоли пред иконостаса на светите братя Кирил и Методий.
 
Най-значимото и масово събитие с участието на Светия отец ще бъде неделната литургия, която ще се проведе на площад „Александър Първи“ с участието на над 7 хиляди души. Именно този площад Папата ще обиколи със своя папамобил, който ще бъде транспортиран до България с камион или със самолет.