31-годишна жена е осъдена на пробация за лъжесвидетелстване. По време на дело за кражба срещу мъжа й, тя заявила пред съда, че не той, а тя е извършила престъплание.

На 2 септември миналата година Р. М. М. се явила пред наказателен състав на районния съд в  Монтана като свидетел по наказателно дело, по което подсъдим за кражба бил криминалнопроявеният и многократно осъждан Г. Б. А. /37 г./ от село Лехчево. 


Пред магистратите жената заявила, че тя е извършила кражба на кухненска посуда и домакински вещи на стойност 230 лева, а не подсъдимият и декларирала, че въобще не го познава, макар че живее с него на семейни начала и това било известно на съда.

Съдът обаче разполагал с неоспорими доказателства, че мъжът е извършил престъплението и го осъдил на 4 години затвор за кражба в условията на опасен рецидив. По-късно присъдата му била намалена наполовина.

Срещу дамата е съставено досъдебно производство за лъжесвидетелстване. На разпитите тя признала, че живее от 6 години на семейни начала с Г. Б. А. и дори имат две деца, които той припознал, и заявила, че излъгала пред съда, за да поеме вината на мъжа и да го спаси от затвора.

Пред съда подсъдимата -  с начално образование и безработна, се призна за виновна за лъжесвидетелстване. Съдът постанови пробация за срок от 6 месеца. Присъдата е постигната след споразумение с прокуратурата и влиза незабавно в сила.