Председателят на партия Да(Й), България – Христо Иванов не е плащал здравните си осигуровки. Това установи проверка на БЛИЦ в сайта на Националната агенция за приходите, която извършихме след сигнал на читател.

От справката е видно, че Христо Иванов не е плащал задължителните здравноосигурителни права за месец юли 2014 г., както и за периода – март, април, май, юни и юли 2017 г. Това означава, че броени дни преди да стане служебен министър на правосъдието, Иванов е извършил първото нарушение. Тогава се разбра, че Христо Иванов е бил заличен като адвокат, защото не беше заплатил и дължимата адвокатска такса.

Второто неплащане на здравните осигуровки, което е за период от пет месеца, става непосредствено преди предсрочните парламентарни избори през 2017 г. и след тях, когато партията “Да(Й), България” претърпя пълно фиаско, въпреки шумната пропагандна кампания в изданията, сайтовете и телевизиите, в които новините се диктуват от подсъдими и обвиняеми олигарси.

Информацията за скандалното нарушение от страна на политически лидер, който претендира, че спазва законите и държи да се представя за “морален” стожер, се разпространи със скоростта на мълния в социалните мрежи. Така стана ясно, че един шегобиец дори е направил дарение от 120 лева и 40 стотинки на името на Христо Иванов, известен още като Пинокио, както и на ГМО-партията “Да(Й), България”.