Мощен антициклон на име „Виктор“ ще задържи циганското лято още седмица. Той е разположен трайно над Европа като препречва пътя на облаците, носещи дъжд и запазва температурите високи, смятат синоптиците. Неговото влияние, обаче, ще започне да отслабва още днес и над югоизточните части на страната облачността ще се увеличи, съобщава в. „Телеграф“.
 
Според прогнозите, сериозни валежи можем да очакваме едва след 21-23 октомври, когато атмосферната циркулация над Балканите ще се промени и вероятно ще има влошаване на времето.
 
Уикендът тази седмица ще се запази слънчев и няма да пести есенни лъчи. В резултат от отдръпването на антициклона, обаче, мъглата и ниската облачност няма да закъснеят още в началото на днешния ден. Те ще са съсредоточени в низините и около водните басейни.
 
В западните и централните части пък се очаква висока облачност. Слаб източен до умерен североизточен вятър ще проветри Източна България и ще повлияе на минималните температури, които ще бъдат между 5 и 10 градуса. Температурите в своя максимум пък ще варират между 19 и 24 градуса. Атмосферното налягане ще бъде по-високо от средното за октомври и през деня слабо ще се понижи.
 
Топло време и с лека облачност ни очаква и в неделя, когато дори ще се радваме на повече слънчеви часове. Таков ще остане времето и в началото на следващата седмица. Сутрин в низините и котловините е възможно да бъде мъгливо, а през деня да се развие т.нар. слоеста облачност. Тенденцията на плавно понижаване на температурите до малко под 20 градуса ще се запази в следващите 6-7 дни.
 
Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната