МВР хвана авторите на фалшивите сигнали за бомби на Централна гара и във влакови композиции, съобщиха от полицията. Проверките за взривни устройства наложиха вчера евакуацията на гарата, както и на пътниците от бързия влак Варна-София.
В резултат на проведените оперативно-издирвателни действия на служители от Столична дирекция “Полиция” вчера е задържан криминално проявеният и вече осъждан Д.Ц. /49 г./. Работата започна, след като на 6 август по обяд анонимен мъжки глас съобщи, че на Централна гара има поставено самоделно взривно устройство. Тогава се наложи за приблизително два часа районът да бъде затворен, претърсен и обезопасен, докато се установи със сигурност, че няма опасност за хората и че сигналът е фалшив. Първите стъпки на разследващите стартирали с изясняването на факта, че обаждането е от мобилен телефон. Веднага след това е установен и ползвателят на телефона - Д.Ц. Справка в регистрите на полицията показва, че освен криминално минало, той е обявен за общодържавно издирване на 10 юли т.г. заради влязла срещу него в сила присъда – лишаване от свобода за 6 месеца. Предприети са мерки за установяването му и вчера той е задържан и приведен в Централен Софийски затвор за изтърпяване на присъдата. Срещу него е образувано досъдебно производство, работата по случая продължава.

Освен това, вчера в ранния след обяд в интервал от десетина минути в РПУ-Своге мъжки анонимен глас подаде два сигнала за поставени взривни устройства във влакови композиции, пътуващи към столицата. Това наложи обезопасяване на районите, спирането на бързия влак от Варна, евакуирането на пътниците, щателни проверки на вагоните, съсредоточаване на сили на Транспортна полиция, РПУ-Своге и пожарна, организация за извозване на пътниците, спиране на движението на влаковете по линията. Допълнително са проверени още два влака – единият заминаващ от София към Мездра от Централна гара, а другият– в района на гара Зверино. Взривни устройства не бяха открити, междувременно служители на ОДП-София, РПУ-Своге и “БОП” започнаха работа по установяване на автора на злонамерените сигнали. Оперативните действия бяха прецизно планирани и по горещи следи бе установен и вторият анонимен мъж - П.В. /42 г./ от Своге. Иззети са веществени доказателства и срещу него е образувано досъдебно производство. /БЛИЦ