От пресцентъра на МВР разпространиха кадри от спецакцията, при която бе неутрализирана организирана престъпна група за имотни измами. 

Разследването е започнало по сигнал, че криминално проявено лице е сключило фиктивен брак с починала жена, притежаваща няколко апетитни имота в столицата. Според разследването, групата, в която са участвали и държавни служители на МВР и ЕСГРАОН, частен съдебен изпълнител и адвокат, е действала от 5 години. 

Бруталната банда в София извършила далавери за 1,2 милиона, арестувани са... ВИДЕО

Задържани са 11 участници, сред които и организаторът, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Претърсени са 11 адреса и автомобили, иззети са множество документи, лични карти, нотариални актове и голяма сума пари. Установено е, че са направени опити да бъдат теглени стотици хиляди левове от банки от сметки на починали лица.Прокурор Милева уточни и схемата на престъплението - служители на МВР са издирвали самотни възрастни хора без наследници, а след смъртта на тези хора, служители от ЕСГРАОН издавали фалшиво удостоверение за граждански брак с човек от групата, изтривали са и наследниците на самотните хора, ако са имали такива.В този случай се излиза от установената досегашна  схема за имотни измами и се действа по този нетрадиционен за престъпността начин, допълни административният ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров.По думите му, при днешната операция групата е задържана на място, докато едно от лицата, дегизирано като починалата жена, заедно с друг участник в групата, са се опитали да изтеглят 600 000 лева от банка.Служителите на банката са изискали допълнителни документи, за да забавят транзакцията.Той съобщи още, че групата се е била насочила към апетитен имот на бул. "Витоша".

Членове на бандата за измами се правели на младоженци, спипали ги докато теглят 600 бона от сметката на починала жена
 
"Служителите на МВР подпомагали групата, като именно те предоставяли личната карта на покойната, за да може групата да извърши тези престъпления и да се опитва да изтегли парите", уточни ст. комисар Стефчо Банков, директор на Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР.Част от участниците в групата, МВР е разследвала за такъв тип престъпления и в миналото", коментира още той.На този етап са установени 15 такива измами, групата е действала само на територията на столицата и всички имоти са били в София.Предстои да се установи на кои от задържаните участници от групата ще бъде поискано задържане за 72 часа и ще им бъде повдигнато обвинение, уточниха от прокуратурата. Действията по разследването продължават.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ