Българите нямат доверие помежду си, не вярват в институциите и в брака. Това показват резултатите от четвъртата вълна на европейското изследване на ценностите, което се извършва в Европейския съюз.
У нас се увеличава броят на хората, които смятат, че бракът е отживяла институция. Броят на сключените бракове е намалял, увеличил се е броят на разводите, а повече от 50% от децата, родени през 2006 и 2007 г., са от извънбрачни отношения между родителите им. Нашето общество изглежда изключително толерантно към съжителствата без брак и към децата, родени от такива двойки, обобщават социолозите.
Мъжете между 25 и 39 г. ги е страх да се женят и смятат, че бракът е отживяла институция, докато жените над 40 г. са изключително разочаровани от своя брак и от домакинските си задължения, и те започват да смятат, че времето на брака е отминало, обясняват социолозите.

През миналата година над 80% от българите смятат, че с повечето хора следва да се внимава и процентът на тези, които са склонни да се доверяват на другите спада под 20 процента. Данните показват очевидна криза в междуличностното доверие в българското общество. Голямо е и недоверието на хората към социалните институции. Негативната класация на институциите към които българинът няма никакво доверие е оглавена от институциите на многопартийната демокрация - политическите партии, парламентът и правителството,
в дъното на скалата са международните институции като Европейския съюз. От националните институции в най-добро положение е образователната система. /БЛИЦ