Опашката от тирове преди българо-сръбската граница на ГКПП "Калонита" достигна внушителните 6 километра, предава репортер на БЛИЦ от мястото на събитието. Десетки шофьори на практика са се превърнали в затворници в собствените си кабини и не крият възмущението си от неприятната ситуация.
"От часове стоя в задръстването заедно с колегите. Нося стока за Сърбия и нямам представа кога изобщо ще стигна. Не съм ял от сутринта, а наблизо няма нито буферен паркинг, нито дори една сергия за кебапчета. Бесен съм!", заяви пред БЛИЦ Стойчо Манев, който от десетилетие шофира тир.
 


Неговият колега от Панагюрище Рангел Антонов е още по-притеснен: "Напрежението е огромно. Не ни стигат трудностите заради пандемията от коронавирус, но и сега трябва да чакаме с дни докато се доберем до границата.

Знам, че на държавата й е трудно в момента, но поне може да помисли за нас шофьорите и да ни създаде условия за почивка. 

Опашката е не само гадна заради чакането, но и създава опасност от катастрофа, защото сме принудени да паркираме тировете си върху част от аварийната лента. Не ми се мисли, ако спешно по аварийната лента трябва да мине линейка"
.

Повечето от шофьорите, с които репортерите на БЛИЦ разговаряха се обединиха около нуждата час по-скоро на пътя за "Калотина" да се изгради буферен паркинг, където те да могат да отдъхнат за известно време преди да минат през границата.

Според тях подобни буферни паркинги биха облекчили значително изтощителното чакане в камионите им и би намалило риска от избухване на конфликти. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ ПО ГОРЕЩАТА ТЕМА В БЛИЦ!