Въпреки затрудненията за влизане в Гърция желаещи да пътуват до южната ни съседка са много. Има ли смисъл да се спори къде е по-добре да се отиде на море?

Всяка страна си има своите предимства. Бит, култура и природа. Чудесно е, че можем да пътуваме и сами да избираме къде да отидем. Да се спори за превъзходството на определено място е доста сложно.

„Такъв спор безспорно има. Виждаме го всеки ден в медии и социални мрежи. Отговорът на този въпрос е: Както всеки предпочита. Моята цел не е да убеждавам някого в една или драга причина.

За нас например изборът е Гърция, защото тя ни предоставя по-добри възможности за нашата дейност“, заяви Живко Коевски - капитан на яхта в телевизионно интервю.

„Аз лично много обичам нашето Черноморие. На мен например любимите ми места са на север“, добавя Живко Коевски.

„Тук се събират хора от цял свят. Гърците много обичат традициите. Едно хотелче, една таверна, поколения наред може да не си сменят даже менюто.

От тази гледна точка са гостоприемни. За тях туристът е ценност и те правят всичко възможно да се върне отново“, каза Димитър Симов, капитан на яхта.

„Ето вчера си тръгваме от един ресторант и човекът ни подарява мед. За да помним и да се върнем отново. Знаят как се прави туризъм“, смята Йордан Конов туристически гид.

„Големи късметлии сме, че може да живеем заедно при отворени граници. Зимата човек може доста често да чуе гръцка реч по нашите писти, а за нас гръцкото море е голяма ценност, споделя Симов.

Мария Манева обича да пътува, а любимият й туризъм е приключенският.

„Всички места, на които съм била тази година, включително и в България си имат своите добри и лоши страни. Не може да има спор дали да изберем гръцкото, или българското море“, казва Мария.

Любимите й места са на юг.

„Синеморец и Резово и много на север. Избирам по-естествените места, защото ме отблъсква бетонът и презастрояването“, споделя Мария.

Йордан Конов, който е туристически гид, обича България.

„Ние водим туристи на туристически преходи в България.

Опитваме се да съчетаваме планина с море и у нас, но като цяло бих си пожелал едно по-сериозно отношение на всички в бранша на туризма, за да може да го събудим отново, за да виждаме и нашето море пълно с усмихнати турист“, обясни Конов.

„Мъчно ми е. Мъчно ми е, защото много хора от обслужващия персонал започнаха да си търсят работа навън“, споделя Йордан.

На остров Самотраки в далечината се вижда Турция. На север е България. Няма никакъв смисъл да се спори или да се твърди, че едните имат по-добри предимства другите. Просто ние трябва да живеем заедно и да се радваме на това, което имаме