Магдалена Гигова е дългогодишен журналист и неспасяем пътешественик. Написала е пет книги и е издала още шест в съавторство. В момента е водеща на предаването “Покана за пътуване” по програма “Христо Ботев” на БНР, което се излъчва всяка неделя от 18,30 часа. Също така е автор и водещ на предаването “Дромомания” по здравната телевизия Code Health - всяка събота от 17 часа. Тя публикува пътеписите си в своя сайт www.dromomania.bg

От рубриката “Виртуално пътуване” на вестник” Над 55” ще научавате за интересни места по света и как да пътувате по-евтино и безопасно.

Всеки, който е чел романите на Джеймс Клавел “Тайпан” и “Търговска къща”, има идеалистична представа за Хонконг. На място разбираш, че тя си е чиста истина и 200 години по-късно от времето, когато се развиват историите.

Мегаполисът с население малко повече от България, но върху едва 1100 квадратни километра на 260 острова Хонконг! Макар на снимките да прилича на игленик от небостъргачи, всъщност между тях има въздух и изненадващо много зеленина на облагородените хълмове. Разбира се, в град, където земята е най кът, са построили летището си на изкуствен остров в морето и това е най-скъпата стока.

Например на мястото, където днес е построен високият и тесен хотел “Панорама” с изглед към залива, е имало само два магазина, но канадският инвеститор купил парцела на баснословна цена, няколко пъти по-висока от тази за издигането на 40-те му етажа. Но пък билдингът се е изплатил за 2 години. И гъделът му е не толкова в лукса, защото поради липса на място няма басейн, а в стъклените стени на стаите и баните, при които имаш чувството, че си стъпил върху светлините на града.

Жива реклама на града е екшън-героят Джеки Чан и къщата му, прилична на крепост, кацнала върху хълма над местния голф клуб.

Плюс 150 години британско владичество, съчетани с 5000-годишна китайска история.

Ще осъзнаете размаха, с който строят в Хонконг, не по главозамайващите небостъргачи, а по това как са пренесли тухла по тухла триетажната колониална постройка Мъри Хаус от центъра на брега. В старинната британска къща е разположен морският музей и си изглежда сякаш винаги е била там, а не е отстъпила парцела си на над 100-етажната сграда от офиси на световни фирми.

Доказателство как древно и съвременно си живеят мирно и кротко е Ман Мо Темпъл.

Сгушен между модерните сгради, в храма времето е спряло. Пред него е пещта, в която богомолците изгарят листчетата с молитвите си, за да могат чрез пушека да стигнат по-бързо до Буда. А вътре прошенията им, написани върху червени бележки, се веят под плетени ракитови фенери.

Въздухът е толкова гъст от благовонните пръчици, че може да се реже, а храмовите врати са като произведения на резбарското изкуство.

Приключение за сетивата е кварталът, наречен “Улица на изсушената морска храна”, но всъщност там се продават не само традиционни азиатски продукти, ами церове от китайската медицина.

В магазинчетата никой не се стряска от препарирани елени и сърни в цял ръст или опънати върху дървени пръчки гущерови кожи.

Лястовичите гнезда, от които се прави полезна за имунната система, но баснословно скъпа супа, са спретнато подредени в кутии.

А в красиви лакирани рамки са поставени корени от женшен на стойност 10 000 евро.

Повечето неща там европеецът не само не знае за какво точно служат, а и не смее да пита. Макар китайците охотно да споделят, че огромните хлебарки, нанизани спретнато на шиш, не са като гнусните домашни твари, ами се въдят в оризищата, “чисти” са и са пълни с протеин. Бррр!

Кварталът на заведенията се нарича “СоХо”. Забележителност тук е най-дългият ескалатор в света - 2,7 безкрайни километри нагоре по хълма.

Понеже целият Хонконг е разположен на баир, почти няма полегат булевард, освен около залива, където са най-скъпите жилища.

Южната част на острова отвежда туриста към “Принца и просяка”. Макар хората от джонките да са се превърнали повече в атракция. Става дума за огромен залив в подножието на небостъргачите, наречен Абърдийн, където първите няколко пояса от пристаните са посветени на богаташките яхти.

По-навътре е невероятната пъстрота на бедняшки лодки, ръждясали и очукани кораби. На тях хората се раждат, работят, умират...

И са нещо като държава в държавата - имат си собствено правосъдие и закон.

Другият залив, Репълс Бей, е предълъг плаж с хотели и голф игрище. Пясъчната ивица е за всички, но за да станете член на голф клуба, трябва да платите еднократна такса от 2 млн. хонконгски долара ($1=7,9 HK) плюс годишните вноски.

На брега на Южнокитайско море е храмът на Лейди Буда. Всъщност така наричат бог, който изпълнява желания и има леко женствен вид. В храма има и невзрачна фигурка от черен камък, пред която опашката не секва. Всички се надпреварват да я галят и ритуално да пъхат ръце в джобовете си - било на богатство.

Е, след като сте си осигурили пари, може да се отбиете на Стенли Маркет. Това е Меката на туристите!

Не пропускайте за нищо на света приключението “Алба Луна”. Това е кораб с алени платна, който нощем обикаля залива. Феерията е невероятна!

Светлините на Хонконг се оглеждат в небето и във водата, докато си пиете шампанското.

От 20,00 часа започва симфонията на небостъргачите. Дирижирано от компютър, художественото им осветление ги кара да святкат и мигат в тон с мелодия, огласяща залива.

Финалът е бравурно лазерно шоу.

Магдалена ГИГОВА