В кулоарите на парламента пред БЛИЦ TV се спря началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той разкри, че с повишено внимание се следи конфликтът в Украйна и ситуацията с Черно море. На този етап България разчита на партньорите от НАТО за охрана на въздушното пространство, предложение което е направено от съвета по сигурност към Кирил Петков и министърът на отбраната Стефан Янев.

Към момента от положените услия между военното и политическото ръководство на страната ситуацията у нас се нормализира и са взети всички необходими мерки, увери началникът на отбраната Емил Ефтимов.

"Следим с интерес нагнетеното напрежение между Русия и Украйна, българското общество може да бъде спокойно. В унисон сме с предлаганите превантивни мерки.
Това е подходът на НАТО – системата за колективна сигурност – когато има напрежение по периферията както военните така и политическите органи са готови да анализират обстановката".


репортер: Димитър Патарински; оператор: Съйко Съев, БЛИЦ

Адмирал Емил Ефтимов продължи с това защо в Румъния и България се осъществява засилена охрана на въздушното пространство на двете държави и има ли връзка с конфликта в Украйна, и претенциите на Русия за спиране на разширяването на НАТО.

"Това се изпълнява от 2016 година периодично у нас с изтребители от САЩ, Италия. В тази връзка дойде и предложението на министерски съвет за изтребители от Испания за месеците февруари и март" - уточни съюзническото подкрепление адмирал Ефтимов.
 
То се налага заради  ограничените възможности за охрана на въздушното пространство предвид бойните самолети, с който осъществяваме "air policing".

"Ние използваме руски самолети МИГ–29 в България с течение на времето при трансформацията на военните сили те ще бъдат подменени. Докато стане това съюзниците предлагат своята помощ и финансово осигуряване за това, което е проява на солидарност към нас".

2022 година ще бъде годината на сухопътни войски и най-сетне ще има работеща опция за крещяща нужда от модернизация на този род войски.

Прави се всичко възможно за свободата на корабоплаването и спокойствието в Черно море, за да може туризмът да процъфтява, което е основен стълб от нашата икономика, отбеляза адмирал Емил Ефтимов.

За финала на разговора началникът на отбраната потвърди пътя пред българската армия.

"Да бъдем в НАТО и адекватни съюзници - да черпим опит и трансформираме българските въоръжени сили".

Той увери, че се вземат мерки в национален и колективен план и няма непосредствена заплаха за сигурността на страната.

"Предлагайки национални и колективни механизми ние трябва да гарантираме на обществото потенциал за развитие на възпиращ ефект" - визирайки конфликта в Украйна и претенциите на Русия към НАТО.