"Учудващо българската позиция относно конфликта НАТО - Русия е единна, адекватна и основаваща се на конструктивизъм с акцент върху преговорите. България няма как и защо да се съобразява с претенциите на Русия. Русия води преговори със САЩ, а НАТО е елемент на този договор". 

Това каза пред БНР международният анализатор проф. Нина Дюлгерова. 

Тя подчерта, че Черноморският регион винаги е бил ключов в регионален и в глобален план:  

"От миналата година досега нямаше военни конфликти, имаше си точките на напрежение, в Украйна всичко беше замръзнало и беше в контекста на реториката, имаше си военните учения за поддържане на играта.

От няколко месеца рефренът "Русия ще нахлуе" автоматично доведе до това България и Румъния непрекъснато да са сочени като съществен елемент като външна граница на ЕС и на НАТО. Русия посочи Румъния и България в контекста на черноморския регион, съществен елемент от сигурността на Черно море". 

В предаването "Нещо повече" проф. Дюлгерова допълни, че руските искания тръгват от 100%, за да може на масата на преговорите да се постигне нещо реално. По думите ѝ Русия няма капацитет да започне военни действия. 

"Много активно върви и процесът във формата на Нормандската четворка. След като представители на Русия, Украйна, Франция и Германия коментират на масата на преговорите проблема за Украйна, трябва да се има предвид, че става въпрос за регулиране на процесите. Войнствената реторика, която ни се внушава, поставя на заден план по-важното - реалното решаване на украинския въпрос. Склонна съм да приема, че дипломацията е на преден план". 

Анализаторът посочи, че проблемите, които се налагат отвън - на Европа и на Русия, са повече проблеми, износ от Вашингтон към Европа. 
"Повече измислена, отколкото реална заплаха и така да се засили страха в европейските общества, а когато човек или обществата се страхуват и губят ориентация, те могат да бъдат по-лесно манипулирани".