Повече от 70% от българките са ниско информирани или не познават действието на оралните контрацептиви. Това сочат резултатите от проведена интернет анкета по повод Световния ден на контрацепцията.
В анкетата на тема „Какво знаете за плановата контрацепция”, проведена в периода 26 септември - 26 октомври 2008 г. , са взели участие 581 интернет потребители на възраст до 65 години от цялата страна.  88% от всички участвали в анкетата са ниско информирани или не знаят кога може да започне приемът на планова контрацепция. Най-много грешни отговори са дали представителите на възрастовата група 19-25 години - 40% от всички отговорили грешно.

Относно действието на оралните контрацептиви 48% от анкетирани смятат, че контрацептивите убиват сперматозоидите (т.е. имат спермицидно действие) или осигуряват механична защита. От друга страна, 86% от потребителите не познават или не са достатъчно информирани за това каква защита осигурява приемът на Хапчето. 47% от потребителите смятат, че при пропуск на таблетка е необходимо да вземат хапче за спешна контрацепция.

В Европа нежеланите бременности са над 9 млн. годишно, като от тях 90% в Източна Европа и 64% в Западна Европа завършват с аборт. Поведението на обществото показва колебание към употребата на контрацептиви и индикации за нежелание да се използват. В България едва 4% от жените ползват планова контрацепция.

През 2008 г. кампанията за Деня на контрацепцията е насочена в помощ към младите хора да направят информиран избор на контрацепция под мотото “Твоето тяло, твоят живот, твоят избор”, а лице на кампанията е младата актриса и медийна звезда Кели Озбърн, дъщеря на известния рок музикант Ози Озбърн. Седемдесет страни се включиха в честването на Деня на контрацепцията с различни активности като обучителни семинари, интернет анкети, благотворителни концерти и др. /Здраве.нет