Бургаската териториална дирекция на Националната агенция за приходите (НАП) издирва собственика на медийна група RN Георги Стоянов, за да му връчи ревизионен акт за особено голямо отклоняване на ДДС, съобщиха от дирекцията.
От НАП - Бургас съобщиха, че до края на работния ден трябва да приключи процедурата по уведомяването.
Георги Стоянов е бил търсен два пъти в рамките на повече от седем дни на домашен и служебен адрес, но така и не е бил открит. Съобщението за връчването ще бъде поставено на специално табло в салона за обслужване на НАП, а утре – 10-и март 2009 г., ще бъде публикувано и в Интернет. Ако до 14 дни Георги Стоянов не се яви да получи ревизионния акт, съгласно ДОПК той ще се счита за връчен. В случай, че актът не бъде платен или обезпечен в сроковете, ще бъдат предприети и действия по отнемане на международния паспорт на Стоянов.
В момента всички банкови сметки на бизнесмена и на фирмите му са блокирани.

В медийната група влизат регионалният вестник "Компас", кабелната телевизия RN и радиостанция с местен обхват "Мая".

Според Бургас инфо сигнали за корупция и нерегламентиран натиск от страна на данъчни служители започват да събират в Бургас. Инициативата е на учредения Комитет за гражданска нетърпимост и защита от беззаконието в НАП- Бургас. Членовете му поставиха урна в центъра на града, където всеки, който се определя като жертва на данъчната администрация, може да остави информация. За по-малко от час над 100 бургазлии подкрепили инициативата.

Целта на кампанията е да накара хората да не се страхуват и да се противопоставят публично на това, което се случва в Бургас, казват организаторите. Сигналите за корупция ще бъдат предоставени на полицията, която в момента разследва бургаската приходна агенция, обясниха организаторите.
Според Тодор Ненов, строителен предприемач и участник в новосформирания комитет, корупцията за съжаление е начин на живот за огромна част от ревизиращите екипи в НАП-Бургас, за техните преки ръководители и директори. "Тук се работи избирателно и се прилагат двойни стандарти. Те вземат пари не само да си затворят очите за данъчни нарушения, но и от 100% изрядни фирми. Това нагло отношение провокира граждански протести на обществеността и бизнеса в Бургас. Схемата е проста – съставят ви напълно измислен и незаконосъобразен ревизионен акт за сериозна сума, който обаче сте длъжни незабавно да платите, независимо дали го обжалвате. Законодателен абсурд, който е факт. За да не случи това, актуалната към момента тарифа за строителните фирми в Бургас е 20 000 лева в брой „под масата“, коментира предприемачът.

Строителни фирми от града подготвят колективен съдебен иск срещу НАП-Бургас в размер на 12 млн.лв. за незаконосъобразно съставени ревизионни актове.

Самият Георги Стоянов, който е председател на новосформирания инициативен комитет и собственик на няколко медии в Бургас, също твърди, че е жертва на некоректно отношение от страна на данъчните служители.
"Обвинявам шефовете на бургаската приходна агенция в грубо потъпкване на данъчното законодателство. Неспазването на закона е постоянна практика в НАП-Бургас и за това носят конкретна отговорност Румяна Дулева и Димитър Минчев. Подробна информация за нарушаването на законите от страна на тези двама ръководители съм подал в полицията и до новия изпълнителен директор на НАП Красимир Стефанов“, заяви Стоянов. /БЛИЦ