Консулската служба на България спира за неопределено време приема на документи за туристически визи и визи за собственици на имоти. Решението се позиционира като временно. Това съобщава "Сега".

Според туроператори, българското консулство в Москва ги е уведомило за временното спиране на приема на документи за туристически визи и визи за собственици на имоти "поради настоящата извънредна ситуация". 

Генералното консулство на България в Екатеринбург е временно затворено.

Поводът е обявяването днес обявяването на 14 служители на българските дипломатическите мисии и консулските служби за персона нон грата

Тази стъпка на руската страна е отговор на решението на българските власти да експулсират от страната 70 руски дипломати и технически служители на руските дипломатически ведомства, включително руските генерални консули във Варна и Русе

Руската консулски служби във Варна частично преустанови работата си, а консулството на Русия в Русе спря да работи.  

Българските визови центрове в Москва, Екатеринбург и Санкт Петербург (включително регионалните визови центрове) поради „технически причини“ не приемат заявления със заплащане на консулска такса от 25 март.

Визи за туристически пътувания до България обаче руснаците можеха да получат от генералните консулства на България в тези три града.

Именно тази опция сега е спряна

И без българска виза руснаците могат да пътуват до България - това е възможно, ако те притежават многократна шенгенска виза или многократна национална виза на Хърватия, Румъния или Кипър. България и тези страни признават визите на трети страни на базата на споразумения. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук