Някои лекари, които не са влизали в болница от 20 години, както и някои водещи от национални телевизии трябва да осъзнаят, че новите ваксини НЕ са одобрени по бързата процедура.

Одобрени са по стандартната процедура, след провеждане на клинични изпитвания в 3 фази и оценка на постигнатите резултати от съответните регулаторни агенции.

Това заяви гастроентерологът д-р Стефан Митев. Коментарът му, публикуван във Фейсбук, е споделен от хора, които отправят критика към изказвания на наши експерти, които имат мнение, различно от това на официалните власти по темата с ваксинацията.

"Процесът е сложен за разбиране от широката публика, затова трябва да се канят специалисти, работещи в сферата на клинични изпитвания, а не научни ренегати, чието мнение не е подкрепено от официалните данни", уточнява д-р Митев.

"Сроковете са съкратени спрямо минали ваксини заради изключително бързото създаване на прототип. Развитието на биотехнологиите сега ни го позволява. Преди години не сме можели да си позволим този лукс, но сега можем.

Създаването на прототип за някои от новите ваксини става буквално за седмица. За съпоставка, "българската" ваксина все още няма прототип, въпреки че някои професори (но нелекари) я превъзнасят. Това е нещо като хвалене на "нероден Петко". Няма го, но си го хвалим, защото е наше", коментира още той.

"Явно някои лекари и телевизионни водещи дълбоко не разбират концепцията за отношение полза/риск. За водещите е простимо, за лекарите - не", завършва поста на медикът.

Някои лекари, които не са влизали в болница от 20 години, както и някои водещи от национални телевизии трябва да...

Публикувахте от Д-р Стефан Митев в Четвъртък, 3 декември 2020 г.