Италия, която е най-засегната страна от коронавируса в Европа, показва тенденция към лек спад в броя на смъртните случаи. Ситуацията в страната обаче си остава притеснителна. За надпреварата с времето, страха в очите и битката за живота, разказ от първо лице на медицинска сестра на първа линия.
 
Димитрина Крамарска работи като медицинска сестра в болница в Бреша, Ломбардия, където се намира огнището на COVID-19 на Ботуша. Сънародничката ни разказа, че лечебните заведения са трансформирани изцяло за пациенти с коронавирус.
 
Тя приема ситуацията за изключително сериозна и казва, че за първи път през живота си се сблъсква очи в очи с трагедия от такъв размер. Димитрина сподели, че смените в болницата са безкрайни. 
 
"Веднъж като облечем защитните облекла - оставаме по 8-10 часа на крак, без да отидем до тоалетна, без да пиеш вода, без да ядеш", разказа тя в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Тя отбеляза, че най-трудната част е, когато трябва да избереш кой да живее и кой да умре. 
 
"Местата в реанимация, апаратите за респирация - лимитирани са. Така че се дава шанс на по-младите пациенти с по-голям шанс за оздравяване", допълни тя.
 
Медицинските екипи са пряката връзка между пациентите и техните семейства, също така са и най-верните им приятели в битката с вируса. 
 
"Проблемът е, когато критичните умират. Вярвайте ми - когато имаш по 3,4,5 пациенти, които умират на една смяна, не е лесно", каза още българката в Бреша.
 
Димитрина сподели, че никога няма да забрави момента, когато е изпълнила последното желание на свой пациент. 
 
"Искаше да напише последни думи на дъщеря си. Мислех, че се шегува, дадох му лист. Беше истина, защото след 2 часа пациентът почина", болезнено откровена е тя.