Българската общност в германския град Кьолн се събира на мирен протест в подкрепа на петимата благоевградски полицаи, които излежават присъда за убийството на Ангел Димитров - Чората. Протестът ще се състои на 2 юни и се организира от Мариo Граховски - син на Янко Граховски, който е един от петимата полицаи, пише struma.com.

Граховски бе на гурбет в Германия в момента, в който изненадващо разбра, че е осъден на 7 години затвор, заедно с четиримата си бивши колеги. Синът му призовава българите в Германия да подкрепят сънародниците си с думите: "Въпреки че живеем на хиляди километри от България, не можем да останем несъпричастни към случващото се с петима БЪЛГАРСКИ ПОЛИЦАИ, с петима наши СЪНАРОДНИЦИ. Не можем да приемем, че в в нашата Родина, БЪЛГАРСКИ ПОЛИЦАИ са заклеймени и осъждани като умишлени убийци. Като български граждани искаме да изразим нашата позиция и отношение. С този протест искаме да покажем нашата подкрепа и същевременно несъгласие към несправедливо осъдените благоевградски полицаи, които в момента НЕВИННИ излежават 7 годишна присъда в затвора.

Едни БЪЛГАРСКИ служители на МВР бяха изпратени да задържат човек, чиято дейност е неприемлива за обществото. Тези мъже изпълниха разписаните им по закон задължения. Скъпи сънародници, призоваваме ви на 02.06.2019 г. да се съберем и да покажем, че не сме съгласни с това абсурдно решение на българското правораздаване. Не сме съгласни, че в България полицаите, които й служат и изпълняват дълга си към нея, се наказват по този начин".

Припомняме, че подобен протест се състоя и в Благоевград. Тогава пред съдебната палата в града около 500 човека дойдоха да подкрепят полицаите. От днес стартира кампания за набиране на средства за техните семействата, инициирана от Синдикалната федерация на служителите в Mинистерство на вътрешните работи. Кампанията ще продължи до края на месец юни.