Тестванията на хидроксихлорихин за ефект при COVID-19 продължават въпреки спряното проучване на СЗО. Това стана ясно от изказване на проф. Георги Момеков - преподавател по фармация в Медицинския университет – София и председател на Българското научно дружество по фармация.

„Независимо, че Световната здравна организация временно преустановява тестовете на хидроксихлорохин и хлорохин като лек за COVID-19 и набирането на пациенти за собственото си проучване, по света огромен брой проучвания продължават. Австралийците и англичаните съобщиха преди часове, че също няма да ги спрат”, каза проф. Момеков пред bTV.


Той припомни, държавата ни е инвестирала в производството на хидроксихлорохин за лечението на близо 2500 пациенти, лекарството вече е доставено в болниците. Разрешаването му в лечебните заведения е разрешено от средата на месец март със заповед на здравния министър.

„Хидроксихлорохинът е опасен за определени пациенти. Медикаментът се използва при COVID-19 на базата на опита от предходни коронавирусни инфекции, има много обещаващи ин витро данни за него, както и много рано съобщени обнадеждаващи данни от китайски изследователи”, каза той и подчерта, че медикаментът остана в т.нар. емпирични протоколи за прилагане.

Проф. Нина Гочева допълни, че пръв френски лекар съобщава за добри резултати след прилагане на хидроксихлорохин в комбинация с антибиотик от определена група в лечението на COVID-19.

Това е дало и старт на идеята за прилагането му при този коронавирус, макар и да няма конкретни сигурни данни от клинични изследвания, че тази комбинация наистина дава положителен ефект.

Началникът на Клиниката по кардиология в Националната кардиологична болница проф. Нина Гочева потвърди, че хидроксихлорохинът и хлорохинът влияят негативно върху т. нар. електрическа дейност на сърцето и удължаване на диастолната фаза, което може да доведе до внезапна сърдечна смърт.

Тя обаче подчерта, че всичко зависи от дозата, пациентите и болестите им, както и от много други фактори.

„Затова тези медикаменти се прилагат само в болнични условия под лекарско наблюдение”, посочи проф. Нина Гочева.

Проф. Момеков допълни, че ритъмните нарушения могат да настъпят бързо при човек с определени сърдечно-съдови заболявания, но тежките ефекти могат да настъпят при продължително лечение месеци наред.

Тези медикаменти се използват при ревматоидния артрит до живот, докато при COVID-19 терапията е средно пет дни. Рискът  много малък, пациентите се подбират и медикаментът се дава само на тези, за които лекарите са преценили, че няма риск.