Болни от рак стават жертва на измамници, които им предлагат чудотворни препарати за изцеление, пише "Труд".

Общото между различни фирми, които продават добавки за изчистване на организма и подобряване функциите на различни органи е, че няма посочени телефони за връзка и в повечето случаи вместо адрес е дадена пощенска кутия.

Освен това мошениците ползват за реклама фалшиви интервюта с известни български лекари. Направена е пълна имитация на сайта на “Труд News” за едно от интервютата менте с доцент Атанас Мангъров.

Имената и телефоните на измамените са получени от доцент Мангъров, който пусна призив във Фейсбук, жертвите на фалшиви реклами с неговото име да се свържат с него.

Един от най-драстичните случаи е с жена, която е претърпяла поредица от тежки операции заради метастази. Тя живее в Германия със съпруга си и в момента пропуска насрочена химиотерапия заради измамниците с препарати.

Историята на М. 

Тя открива във фейсбук реклама на добавка наречена “Гермивир” от доцент Мангъров. Препаратът е за унищожаване на паразити, за възстановяване на клетки, за изчистване на черния дроб и т. н.

“След като открива препарата на страницата в интернет, жена ми дава моите имена за получаване на препарата. На другия ден от фирмата се свързали с нея, разговаряли са. Като разбрали, че е онкоболна казали, че от химията, която поема ѝ трябват много повече хапчета, за да и бъде прочистен организмът и органите й да бъдат възстановени. Твърдели, че доктор Мангъров препоръчва това лекарство. Казват, че той гарантира с името си за препарата”, разказва съпругът Слави Борисов.

Той обясни, че по препоръка на измамниците жена му поръчала 20 опаковки. 

“Отидох в офис на “Еконт”, взех пакета и на връщане вкъщи сварих една съседка. В момента, в който тя видя пакета и й обяснихме какво сме взели, тя се изуми, защото доктор Мангъров е подал жалба срещу тази фирма, която извършва измами ползвайки името му. Съседката обяснила, че Мангъров е предупредил, че не се знае какво продава фирмата и че може дори да отрови хората”, допълни Борисов.

След разговора със съседката той се свързал с доцент Мангъров, който му обяснил, че мошениците се възползвали от името му.

“Два дни не можех да се свържа с фирмата. В понеделник отидох в офис на "Еконт" и помолих да замразят плащането към фирмата. Измамниците не са си получили парите. Пратката я върнах в офис на "Еконт" в “Левски” Г.

Успях да се свържа с фирмата, след като открих номера, от който бяха звънили на телефона на жена ми”, обясни още Борисов.

Измамниците се опитали да му обяснят, че нямат нищо общо с пратката, че били съвсем друга фирма, че предлагат други препарати.

Вчера съпругата на Слави трябвало да е на химиотерапия в Германия, където семейството живее, но съпрузите не тръгнали за Берлин. 

“Занимаваме се с пратката и се опитваме да си възстановим парите. Дадохме 1180 лв. при получаването на пакета в офиса на "Еконт". Парите стоят замразени, но от "Еконт" ни казаха, че могат да ни ги върнат само по нареждане на полицията. От полицията, където съм подал сигнал за измамата ни казаха, че подобни нареждания не издават”, разказа съпругът за поредното недоразумение в хилядите наредби и промени в българското законодателство.

Той ходил и до СДВР, където писал обяснения. Поискал нареждане за пред “Еконт”, но от полицията му казали, че няма как да му дадат такова.

На сайта, където се рекламира препарата Гермивир е посочила Пощенска кутия 40 44 Пловдив. Телефон за връзка няма.

След успешно, но трудно намиране на телефонен номер на фирмата на потърпевшия Слави Борисов, никой не отговорил на дадения стационарен телефонен номер 032571299.

Минута след позвъняването от фирмата направили обратна връзка, но от скрит номер, като казват, че ни връщат обаждането и на развален български попитаха какво желаем. Отговорихме, че се интересуваме от изпратени 20 опаковки Гермивир. Обяснихме, че се обаждаме от вестник “Труд”, а жената, която бе на телефона побърза да прекъсне разговора.

И млада жена със болест на Бехтерев става жертва на схемаджиите. Взела добавките от офис на “Лавеле”

Жена на 37 години с анкилозиращият спондилит (болест на Бехтерев) е жертва на мошениците. След като Ж. обяснила, че от болките в гръбначния стълб не може да спи, а прекарва нощта седнала, подпряна на възглавници, а сутрин не смеела да стане заради чувството, че ще се счупи от фирмата й казали, че има нужда от 10 опаковки от препаратите им против паразити. Първите шест кутии “Гермивир” били получени в офис на “Лавеле”, а останалите 4 изпратени до офис на “Еконт”.

Жената разказва, че говорила по телефон с момиче, което се представило като Елена, имало силен руски акцент. Подател на пратката е фирма си Epik Delivery.

Фалшиво интервю с доц. Атанас Мангъров в уебсайт, имитиращ онлайн изданието на „Труд News”, се разпространява за реклама и продажба на неидентифициран препарат, който бил „чудо“ срещу „паразити“.

Още десетки сайтове на български език препоръчват, рекламират и продават „Parazol“, като интернет страниците са оформени най-често като имитации на здравни медии, на медицински форуми и на онлайн аптеки.

Надписите на опаковката на „Parazol“ са на сръбски език и липсва задължителният при легален внос етикет с превод на български. Препарат с такова име не е вписан в регистъра на хранителните добавки на Българската агенция по храните.

Доц. Мангъров обясни, че е подал сигнал за случая в прокуратурата и е образувана проверка и допълни, че всички реклами с името му са фалшиви

"Всичките тези реклами с моето име са измама. Съветвам хората да не се поддават и да не плащат на такива мошеници. Такива паразити, каквито се описват във фалшивото интервю с мен, не съществуват, това са глупости.

Някои от тези измамници са много рафинирани. И когато хората са притиснати до стената, когато имат сериозни проблеми, с които не могат да се справят, отчаяно търсят всякаква помощ и са готови да дадат щури пари. Лошото в случая е, че тези измамници използват моето име", възмутен е специалистът. 

"Хората да са разумни и да не се връзват на всяка глупост, която се хвърля в интернет. И когато имат действително проблем, да се консултират с лекари", препоръчва доцентът.

Измамите не спират до тук. В друга реклама капсулата за очи от която проглеждаш за дни, все още е активна и прави бесни обороти. Историята разказва проф. Оскар, началник на Клиника по “Очни болести” към УМБАЛ “Александровска"

Продават капсула за очи от името на професор Оскар. Даваш 78 лева и за 5 дни проглеждаш без очила и лещи. 

Професор Александър Оскар разказва в интервю, което никога не е давал, как е създал чудотворната капсула, за да върне очното здраве на собствената си майка.

Софийска районна прокуратура започна проверка след подаден сигнал за невярна информация, използвана за реклама на хранителна добавка в интернет. На отдел “Киблерсигурност” в ГДБОП е възложено да открие измамниците, които продължават да се хвалят, че със своята чудотворна капсула вече са оправили зрението на 1 763 540 души. 

Сигналът срещу препарата, представян като “О капс” е подаден от професор д-р Александър Оскар, началник на Клиника по “Очни болести” към УМБАЛ “Александровска”, уточниха от прокуратурата.

Известният офталмолог, който е и председател на организацията “Шалом”, посочва в сигнала, че името и снимка му са използвани без негово знание за реклама на въпросната хранителна добавка за очно здраве, която се продава онлайн. Проф. Оскар е приложил и факсимиле от интервю с него, което докторът никога не е давал.

Продавачите на добавката я препоръчват на всички, които работят на компютър или четат много, като им обещават, че в 97% от случаите за 5 дни ще си оправят зрението без да ползват очила или лещи.

Още специалисти в списъка с измамните реклами

Доц. д-р Ангел Кунчев използван за лице на „прост метод за всеки“

"Кръвното налягане е над 145/60 поради запушване на кръвоносните съдове! Моят съвет: пийте 3 супени лъжици...”. Моля, не обръщайте внимание на тези евтини номера, защото са нагла измама!”, заяви доц. Ангел Кунчев във фейсбук още през есента.

Анестезиологът д-р Мирослав Ненков обявен за „кардиолог“, който всъщност е анестезиолог.

Според бившият министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков лекарството би могло дори да е отровно.

Пулмологът д-р Александър Симидчиев направили офталмолог, който изобретил “нов метод за корекция на зрението без операция”. 

Известният пулмолог призова, който види реклама във фейсбук с неговото име, да не є вярва.

Проф. д-р Иво Петров забъркан с „прочистване на вени“.

Скоро точно той отново коментира темата:

Аз съм бесен не защото накърняват репутацията ми, а защото се прави мръсен бизнес на гърба на хора в нужда. Това е престъпното”.

"Престъпно е, че още преди повече от година и половина той е докладвал пред компетентните органи за измамите - ДАНС, МВР, ГДБОП - резултатите са невидими", допълва професорът.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук