Първата си сливо-кайсия създаде и я обяви официално след 25 години труд Пловдивският институт по овощарство, съобщи директорът му д-р Аргир Живондов. Новото растение е плод на 25-годишен труд на специалистите от института. Името на хибрида е „Стендесто”, защото е създадена от сливовия сорт „Стенлей” и кайсиевия „Модесто”.
До няколко дена ще излезе и монографията, в която новият хибрид е описан. А първата партида с фиданки за засаждане ще бъде пусната на пазара още през септември идната година.<br /> <br /> &bdquo;Стендесто&rdquo; на външен вид има тъмновиолетовия нюанс на сливата и издължената й форма, но също така е мъхеста като кайсия. Според създателите й вкусът на сливо-кайсията е странен, но приятен. Към нея вече има интерес от САЩ и Европа. Зад океана вече имало създадена сливо-кайсия, но от различен вид. Там от доста време на пазара се продават и крушо-ябълки.<br /> <br /> Новите сортове по принцип имат по-добър външен вид, но са по-безвкусни. Но според специалистите, хората купували плодове именно заради външния им вид. Освен сливо-кайсията, учените от овощарския институт са регистрирали шест нови сорта праскови, четири сорта череши, четири сливи и десет вида орехи./БЛИЦ<br /> <br />