НАТО планира да проведе около 20 "експеримента" по време на най-големите през последните години учения край руските граници Trident Juncture (TRJE18), сообщиха от алианса.

Маневрите ще се проведат от 25 октомври до 7 ноември в Норвегия. В тях ще участват около 50 000 военни от 30 страни, сред които са не само членко на НАТО, но и партньори.

"Ученията ще осигурят среда за тестването, уточняването и по-нататъшното развитие на съществуващите или нови възможности. Координирайки и интегрирайки експерименти на организацията и страните от НАТО в TRJE18, НАТО се стреми да осигури най-добри експериментални резултати, без да подлага на риск задачите на учението", се посочва в съобщение на сайта на командването.
 
Один от експериментите ще е отработването на оперативното разгръщане на координационно-команден модул за разполагане и управление на военно-въздушните сили, предоставени на страните-съюзници. Генерал-лейтенант Руне Якобсен от норвежките въоръжени сили съобщи, че Швеция и Финландия, които не са членки на алианса, ще отворят въздушното си пространство за операции по време на маневрите. 

Той уточни още, че основният район на учението ще е разположен на повече от 1000 км от руската граница, а въздушните операции - на 500 км.