Военнослужещи от Холандия са пристигнали в Норвегия за участие в голямо учение на НАТО без необходимите зимни униформи, а температурата вече паднала до нулата, пише Aftenposten. Причината за това била, че въоръжените сили на Холандия не купили зимни униформи бойците, които участват в маневрите. 

Така военнослужещите били принудени самостоятелно да закупят дрехи в магазини, за да издържат на норвежкото метеорологично време по време на ученията.

Държавният секретар на военното министерство на Холандия Барбара Висер повдигна въпроса пред парламента на страната. Тя подчерта, че военнослужещите, участващи в ученията през октомври-ноември тази година, не трябва да плащат за униформи от личните си средства. Тя поиска всеки от 1000 войници да получи авансово по 1000 евро.

Войниците трябва да получат необходимата униформа. Не желая да се повтаря, каза Висер, цитирана от холандския вестник Volkskrant. Тя обясни, че въоръжените сили не очаквали понижение на температурата в Норвегия през есента.

Според Норвежкия метеорологичен институт средната температура в Централна Норвегия, където ще се проведат ученията, през ноември е около 0 градуса по Целзий, а в някои студени дни може да падне до минус 12 градуса по Целзий.

Разгръщането на войниците за ученията започна с първата фаза от август до октомври. Общо 41 български военнослужещи от състава на Съвместното командване на силите и Сухопътните войски ще участват в учението на НАТО с висока видимост „Trident Juncture - 2018“.

Това е най-мащабното учение на Алианса, провеждано от осемдесетте години на миналия век досега на територията на Норвегия. В него ще се включат над 40 000 военнослужещи, 130 въздухоплавателни средства, 70 кораба и над 10 000 единици колесна и верижна техника от въоръжените сили на 29-те страни-членки на НАТО и страните-партньори Финландия и Швеция.

Основна цел на учението, което ще се проведе в периода октомври-ноември т.г., е подготовка, оценяване и сертифициране на командването на Съвместните сили на НАТО в Неапол (JFCNP) за водене на операция по чл. 5 от Вашингтонския договор със Силите за незабавен отговор на НАТО за 2019 г. (NRF - 2019) и Силите с много висока степен на готовност (VJTF).

Офицер планиращ учението е командващият на Съюзното командване по трансформациите на НАТО в Норфолк, офицер провеждащ учението е командващият на Съвместното командване на НАТО в Неапол, а директор на учението е командирът на Съвместния военен център на НАТО в Ставангер, Норвегия.

В „Trident Juncture - 2018“ България ще участва с част от декларираните си формирования за NRF – 2019: група за контрол на придвижването, взвод за радиационно и химическо разузнаване, взвод за обезвреждане на невзривени бойни припаси и група за гражданско-военно сътрудничество.

Групата за контрол на придвижването от състава на Съвместното командване на силите (СКС) по време на ученето ще бъде включена в състава на 39-ти батальон за контрол на придвижването от американската армия и ще подпомага и координира процеса по развръщане на формированията и тяхното пребазиране.

Двата взвода - за радиационно и химическо разузнаване от състава на 38-ми батальон за ядрена, химична и биологична защита и екология - Мусачево и за обезвреждане на невзривени бойни припаси от 55-ти инженерен полк – Белене, както и групата за гражданско-военно сътрудничество от 78-ми батальон за осигуряване – София от Сухопътните войски (СВ) ще участват в учението в състава на канадска многонационална бригада в района на Фремо Лиер, Норвегия.

В „Trident Juncture - 2018“ ще участват и двама офицери от командването на СВ и щаба на СКС съответно като старши нациоионален представител и в структурата на националния поддържащ елемент.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ