Водещият на предаването "Ергенът“ Наум Шопов и неговата половинка Теа Минкова направиха експеримент в канала си в YouTube, в опит да купят подобни продукти и услуги, като тези, които си купуват в София и в Дубай, за да сравнят цените в двете държави. 

Обединените арабски емирства са страна, която добива нефт и е с висок стандарт на живот. Страната е на 7-мо място по големина в света по БВП.

За експеримента двамата пазаруват в големи супермаркети в София и в Дубай, информира bTV.

Голяма част от продуктите, които и двамата купуват са вносни с разликата, че тези у нас идват от ЕС, а в Дубай от доста по-далечни места.

Пазарът им включва: 1 кг. краставици, 1 кг. пресни картофи, хляб, яйца, кашкавал, сирене, моцарела, масло, кайма, кетчуп, перилен препарат, омекотител, кафе и паста за зъби.

Цената в Дубай за тази кошница излиза 233,35 лв., а в София същите продукти са 200,43 лв. Разликата е точно 32, 92 лв. по-евтино в полза на България.  

"Това е доста интересно предвид голямата разлика между заплатите в България и Обединените арабски емирства“, казва Наум Шопов.

Негова проверка е показала, че най-честата заплата в ОАЕ е 99,173 дирхама на година. Един дирхам е около 0,50 лв., което означава, че приблизително в Дубай хората взимат около 50 хил. лв. на година. За сравнение средната заплата в България е около 2000 хил. лв.

"Цената на кафето на зърна ме изненада, защото в България цената му е 45 лв. а в Дубай – 60 лв. И другото, което ме изненада е пастата за зъби, защото най-обикновената паста за зъби там струва 14 лв., а в България цената е 6,29 лв. което е огромна разлика. Моцарелата от един и същи бранд в България е 3,29 лв., а там е около 6 лв. За някои неща разликата е двойна, а за храна е осезаемо“, казва Теа.

Двамата плащат за паркинг 50 лв., за ден край един от плажовете. 

"Всеки 10-ти гражданин там е милионер, което е доста скандално“, добавя Наум.

Изненадата за двамата идва в скъпите горива, защото очакванията им за този продукт, който буквално се "копае в задния им двор“, се оказва, че не е никак евтин или този в България е доста скъп…

Един литър бензин в Дубай е около 3 дирхама или 1,50 лв. Бензинът в България е 2,60 лв. и разликата не е чак толкова голяма.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук