Един от най-епичните моменти в Руско-турската освободителна война е превземането на Плевен. Любопитен епизод от тези исторически събития е пристигането на руския император Александър Втори, който решава лично да ръководи кампанията, от чийто изход зависи цялата война. Нещо повече, той разполага щаб-квартирата си само на 20 км от фронтовата линия. Много малко хора знаят, че именно руският император е провел първия телефонен разговор в България, през зимата на 1877 г., с щаб-квартирата на румънските войски, съобщава БНТ.

11-ти декември 1877 г., щаб - квартирата на руския император Александър Втори в Пордим. Ден по-рано Плевен е превзет. Пътят към София е открит. Цената - 30 000 загинали руски, румънски и финландски войни. В памет на историческата победа личният ескорт на императора решава да му направи неочакван подарък.

141 години по-късно къщата на Иван Стойков - Троянченина все още пази спомена за хората и техните решения, които завинаги променят историята на Европа - главнокoмандващият Дунавската руска армия княз Николай Николаевич, румънският княз Карол, граф Игнатиев, генералите Обручев, Милютин, Тотлебен и Гурко.

"На военен съвет са се взели важни решения за изхода от войната. Ген. Гурко е защитил своят план за зимното преминаване на войските през Балкана. Най-важното събитие, което се случило тук по време на военния съвет е създаването и одобряването на проекта за Санстефанския мирен договор, на който е присъствал и императора Александър Втори", разказва Бойка Паисиева от Военно-исторически музей в Пордим.

Непоказвани досега копия на Санстефанския мирен договор и на Константинополския мирен договор бяха дарени само преди седмица на Плевенския военно-исторически музей от княз Никита Лобанов Ростовски, родственик на княз Алексей Лобанов, дипломатът, подписал Константинополския договор на 8 февруари 1879 г.